• Početna>
  • Vesti>

Đurić održao hitan sastanak sa predstavnicima EULEX-a

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u Beogradu održao hitan sastanak sa visokim predstavnicima Euleksa povodom sve učestalijih napada na Srbe i otvorenih pretnji nasiljem koje dolaze iz ekstremnih političkih i verskih krugova u pokrajini.

Đurić je na sasatanku od međunarodnih predstavnika zatražio preduzimanje konkretnih odlučnih mera kojima bi se sprečilo ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine i sprečilo dalje pogoršanje bezbednosnih prilika na Kosovu i Metohiji.

Poslednja serija napada na građane srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji je, prema Đurićevim rečima, izazvala veliku zabrinutost i nespokojstvo srpskog naroda u pokrajini.

Đurić je istakao da je nužno učiniti ozbiljne napore na terenu kako bi se inspiratori i organizatori ovakvih napada onemogućili da ozbiljno i trajno naruše bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i ugroze sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas je telefonom razgovarao i sa direktorkom Odeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je tom prilikom istakao ključni značaj sprovođenja postignutih sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština za nastavak procesa dijaloga i normalizacije odnosa.

Comments

Pročitaj još