• Početna>
  • Vesti>

Milena Popović Ivanović s nadom iščekuje odluku suda

Očekujem da će Oliver u sredu posle podne biti u svojoj kući s porodicom, posle više od tri godine, kaže Milena Popović Ivanović, supruga napoznatijeg političkog zatvorenika.

Sednica sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici na kojoj će se odlučivati o daljem pritvoru lidera Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću biće održana u sredu, kada njegova porodica, prijatelji, ali i pravni stručnjaci očekuju da će mu biti dozvoljeno da se brani sa slobode.

– Naš sin Bogdan je imao nepune tri godine kada su mu odveli oca. Sada ima šest godina, ide u predškolsko i pola svog života je proveo bez prisustva oca. Olivera je viđao samo dva puta nedeljno po pola sata. Sat nedeljno za porodicu je stvarno malo. Međutim, naučite da te trenutke provedete što je lepše moguće i oni nam daju snagu. Strašno je teško živeti nepravdu više od 1.200 dana, ali smo se svi koncentrisali na to da olakšamo Oliveru. Mali Bogdan je velika podrška ocu. Oliver ima još tri sina. Ta podrška daje mu snagu. Mi smo još sigurniji u našu ljubav – kaže Milena.

Oliver Ivanović priveden je 27. januara 2014. zbog navodnih ratnih zločina, ali njegova supruga podseća da je njegovo hapšenje poslužilo kao balans prema Albancima zbog tadašnje najave da se osniva međunarodni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

– Svi smo svesni da je u pitanju politički proces i hapšenje Olivera poslužilo je kao savršen balans. Mislim da i oni koji su odgovorni za tu nepravdu znaju da je Oliver nevin. Svesni su te činjenice. Zato očekujem da će sudija Roksana Komša dozvoliti da se brani sa slobode. Tu ne bi smelo da bude prepreka. Oliver neće nigde da beži, već će biti sa nama, gde je bio i pre hapšenja, a i Vlada Srbije je dala garancije. Tu odluku Apelacionog suda u Prištini da poništi presudu i Oliver ja shvatamo samo korakom ka konačnoj slobodi i pravdi – navodi Popović Ivanović.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je nedavno da suđenje Ivanoviću bude vraćeno na početak. Njegov advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je time poništena presuda Ivanoviću od devet godina zatvora.

– Sada samo u fazi kao i pre tri godine, a kada će biti zakazano novo ročište, teško je reći, jer ovaj postupak inače traje predugo. Zadovoljni smo jednim delom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri argumente odbrane, ali nismo zadovoljni što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti da oslobodi Ivanovića, jer su i oni svedoci da dokaza nema – rekao je Vlajić.
Porodica, prijatelji, ali i pravni stučnjaci očekuju da će oliveru ivanoviću posle 1.200 dana zatvora biti dozvoljeno da se brani sa slobode
Porodica, prijatelji, ali i pravni stučnjaci očekuju da će oliveru ivanoviću posle 1.200 dana zatvora biti dozvoljeno da se brani sa slobode

Advokat Ljubomir Pantović kaže da je oslobađajući deo presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. potvrđen.

– Sud je odlučio da zasad Ivanović ostane u pritvoru, ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši pitanje pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine – rekao je Pantović.

Oslobođena četvorica optuženih

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku kojim je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih – penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića i taj deo presude je sada pravosnažno potvrđen.

 

Izvor: Blic

Comments

Pročitaj još