• Početna>
  • Vesti>

Kocijančić: Fokus na primeni, Mogerini i Vučić telefonom

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je danas u Briselu da nije upoznata sa dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd, ali je istakla da je EU posrednik u dijalogu čije je trenutni fokus primena postignutih sporazuma.

Ona je potvrdila da će danas doći do telefonskog razgovora premijera Srbije i Federike Mogerini.

“Nisam upoznata sa dokumentom Edite Tahiri, ali stav EK je vrlo jasan – EU je posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane. To je dijalog i ništa drugo sem dijaloga. Ono na šta smo sada usredsređeni je primena postignutih dogovora. Ima puno dogovora oko kojih su se obe strane saglasile i ima sporazuma koji tek treba da budu primenjeni”, rekla je Kocijančić odgovarajući Tanjugu na pitanje o novim zahtevima Prištine.

Primena jednog sporazuma nije uslovljena primenom drugog, istakla je, već svi idu zajedno.

Te sporazume moraju da primene obe strane i to što pre, naglašava Kocijančić.

Prema njenim rečima, obe strane su se jasno obavezale na dijalog i dodala:

“Nadamo se da će se tako i nastaviti.”

Na pitanje Tanjuga da li EU ima neki plan za sledeću fazu dijaloga i da li se o tome diskutuje, Kocijančić je ponovila:

“Možda me niste čuli dobro, fokus dijaloga u ovom trenutku je na primeni postignutih dogovora. Obe strane su postigle dogovor o mnogim pitanjima i to se mora primeniti.

Povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Kocijančič je odgovorila da može da potvrdi da je Mogerini u “redovnom kontaktu s obe strane”.

“I mislim da će ona obaviti telefonski razgovor sa premijerom Vučićem.”

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Pristine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je dostavila je parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

Izvor : Tanjug

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još