• Početna>
  • Vesti>

Stojanović: ZSO će nadzirati školstvo u srpskim zajednicama na KiM

Obrazovanje i zdravstvo su kičma opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, školski plan i program  su teme oko kojih nema razgovora – to je naša crvena linija koju ne možemo da pređemo, izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici  Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera.

„Mi znamo da  među Srbima nema  čoveka koji  će pristati da mu se dete školuje  po bilo kom planu i programu osim po planu i programu o kom se školuje danas. Mi možemo da razgovaramo u budućnosti o načinu na koji ćemo da se bolje organozujemo, da bolje uokvirimo  naše funkcionisanje, ali oko  toga po kom planu i programu će se učiti je pitanje koje nikada ne smemo pustoto z naših ruku“, istakao je Stojanović na današnjoj panel-diskusiji “ZSO i obrazovanje”, koju je u Kosovskoj Mitrovici organizovao Kontakt plus radio..

Stojanović je dodao da upravo zato je važno da Zjednica srpskih opština bude garancija  svega ovoga što sada imamo i da niko  više neće moći da naše pkole i univerzitet naziva „paralelnim institucijama“.

Stojanović i je zjavio da će buduća Zajednica srpskih opština (ZSO) vršiti nadzor nad svim obrazovnim institucijama u opštinama koje budu članice zajednice.

“To je nešto što je dogovoreno Briselskim sporazumom i ZSO će to raditi, bilo kakva druga opcija nije moguća, zato što je to u Briselu dogovoreno”, rekao je Stojanović u Kosovskoj Mitrovici naglasivši da postoje inicijative i želje pojedinaca u Prištini da ZSO bude nevladina organizacija i da ona to šuštinski ne radi.

„Sada je i na ljudima koji će raditi statut ZSO i na onima koji će statut politički dogovoriti da se pobrinu da se ne ide ispod onoga što je postavljeno kao minimum i da u praksi naše obrazovne ustanove na sva tri nivoa (osnovno, visoko i srednje obrazovanje) nastave da funkcionišu kao do sada, ali nadam se i bolje“, rekao je Stojanović.

Odgovarajući na pitanje ko će u budućnosti finansirati srpske škole  na Kosovu i Metohiji, Stojanović je rekao da dosad niko nije ni pomislio da to treba da čini neko drugi sem Vlade Republike Srbije.

„Nikada niko nije ni razgovarao o alternativi.  Niko nije ni pričao sa nama niti razmišljao o tome da bude drugačije.  Pravljenje Zajednice jeste ideja da nađemio način kako da  situacija bude prihvatljiva i za ljude u Prištini ali da zaštitimo naše vitalne interese –  plan i program, finansiranje i organizaciona struktura koja je od ogromne važnosti“, napomenuo je Stojanović.

Ovu panel-diskusiju  organizovali su Kontakt Plus radio i Centar  za razvoj žena u okviru projekta “Moj stav”  a uz podršku KFOS-a.

Comments

Pročitaj još