• Početna>
  • Vesti>

Đurić održao predavanje u Londonu o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka predavanje na temu „Dijalog Beograda i Prištine – normalizacija odnosa i regionalna stabilnost“ i tom prilikom ukazao na značaj neodložne implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština, „kao glavnog političkog mehanizma za zaštitu i unapređenje prava Srba na Kosovu i Metohiji“.

Đurić je detaljno izneo argumentaciju srpske strane po pitanju imovine na Kosovu i Metohiji, posebno se osvrnuvši na novonastalu situaciju vezanu za kombinat „Trepča“ kao i za neuspeli pokušaj Prištine da otuđi srpsku imovinu na Brezovici, objašnjavajući da je nepovredivost svojine fundamentalna evropska vrednost.

Prema rečima Đurića, „niti je separatizam evropska vrednost, niti je borba za očuvanje celovitosti zemlje protiv evropskih vrednosti, i zato niko ne treba da traži od Srbije da uradi ono što nikada neće učiniti. Đurić je naglasio da Srbija nikada neće prihvatiti otimanje svoje imovine, kao ni kolevke svoje duhovnosti i državnosti“.

Kako se navodi u saopštenju,  Đurić se sastao danas i sa predstavnicima britanskog Ministarstva spoljnih poslova, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u pokrajini, ali i o perspektivama dijaloga Beograda i Prištine i političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji. On će se večeras sastati sa predstavnicima srpske dijaspore, sa kojima će razmotriti mogućnosti njenog aktivnijeg uključivanja u investicione projekte u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Comments

Pročitaj još