• Početna>
  • Vesti>

Vlada Srbije donela odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata o Trepči

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samourpave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

“Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi”, rekao je premijer na pres konferenciji.

Trepča je od vitalnog zančaja za osptanak severa KiM, istakao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije prihvatila predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najvećem delu.

“U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U Trepči imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije”, rekao je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas zašto su prištinske vlasti donele Zakon o Trepči, poručivši, da ako je namera da se kaže da je Zvečan njihov jer je cela opština nastala na imovini Trepče, to neće biti moguće.

„Ne mogu da razumem zašto su to uradili, kao ni one koji su to dopustili. Odluka nema smisla. Kontrolisali su južni deo Mitrovice još od 1999.u potpunosti. Još pre proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo”, kazao je on na konferenciji za štampu posle sednice Vlade Srbije.

„U Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca. Nisu vaše i ne mogu biti vaše”, poručio je on prištinskim vlastima

Takođe je upitao šta su tom odlukom hteli, mozda da udare još malo na Srbiju pritisnutu sa svih strana, jer, kako konstatuje, drugi smisao to ne bi imalo. Vučić je pojasnio da je bilo mnogo dezinformacija u javnosti u vezi Trepče i srpske imovine, rekavši da se nasmejao na informacije iz Privredne komore da srpska imovina u pokrajini vredi 200 milijardi evra.

Takođe je kazao da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije rekao baš sasvim istinit podatak kada je govorio o 51 milion tona rezervi ruda na Kosovu i Metohiji.

„Pitanje je da li ima toliko rezervi i ko je kako radio procene, jer nismo radili procene protekle tri decenije. Računajte da je 85 odsto tih rezervi u južnom delu Mitrovice”, kazao je on.

Premijer je podsetio da je srpska delegacija 25. avgusta 2015. u Briselu potpisala sporazume o formiranju ZSO, energetici, telekomunikacijama i mitrovičkom mostu, ističući da je to za Srbiju “sveto pismo”, da nije politička igra, već pokazatelj da stvari hoćemo da sprovedemo u delo.

“Ali, ono na čemu smo insistirali i na prvom, ali i na svakom sledećem sastanku u Briselu jeste da razgovaramo o imovini, da ne bismo rešavali jedan problem, a onda se to posle koristilo kao pravilo za ostale probleme”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, pitanje imovine nikada nije stavljen na dnevni red Briselskog dijaloga, iako je u ostalim pitanjima lako postići dogovor, poput toga da na Gazivodama rade i Srbi i Albanci.

“Ali uvek dođemo do pitanja imovine. Hoćete da damo jezero? Nećemo, nemamo pravo i ne možemo da damo i to sam 100 puta rekao i nemojte da nam trpate pitanje imovine”, rekao je Vučić,.

On je poručio da niko ne može da tvrdi da sva imovina pripada takozvanoj državi Kosovo, jer su to zgrade, kako je rekao, koje je Srbija izgradila tokom poslednjih deset godina.

“I da neko kaže ‘častite nas’, nemamo pravo na to. I da hoćemo da da častimo tih 19 zgrada, izgradićemo još 190 drugih. Nemamo problem. Ali problem je što hoće da koriste to pitanje imovine, kako bi tražili Valač, Gazivode i drugo”, rekao je premijer.

On je istakao da je to problem i da na to Srbija ne može da pristane.

Izvor: Tanjug

 

Comments

Pročitaj još