• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh: Nećemo nikada dozvoliti da Kosovo bude izgubljeno

Patrijarh srpski Irinej ocenio je danas da je to što se dešava na Kosovu i Metohiji velika nepravda moćnih i silnih prema malom narodu kao što je srpski i prema našoj velikoj istoriji i kulturi, ali je istakao da mi nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude izgubljeno.

Patrijarh je rekao da taj problem poznaju ne samo sve crkve koje, kako je rekao, dele naše mišljenje po pitanju KiM, već da je onaj pošteni o objektivni svet, koji misli i razmišljanja pošteno na našoj strani.

Druga stvar je, istakao je patrijarh, to što politika deli ljudi.

“Kosovo nije samo geografija, Kosovo je naš Jerusalim, naša svetinja, sve ono što se korenilo u srpskoj istoriji i kutluri, naše najveće svetinje su tamo i taj narod, koji je bio brojan na Kosovu i Metohiji, nije otišao svojom željom i voljom nego je na to bio prinuđen… A ta prinuđenost je trajala dugo vremena, preko 100 godina se vodi ta borba i nažalost moćnici su stali u zaštitu onih koji su tome doprineli”, rekao je patrijarh Irinej za TV Pink.

Crkva čini sve da u susretu sa predstavnicima drugih crkva ukaže na stanje na Kosovu i Metoiji, istakao je poglavar SPC.

Istovremeno, dodao je, postoje moć, sila i pravda – ljudska i božanska.

“Nažalost ima država, jedna velika sila za koju prošlost i istorija ne znače mnogo, oni sude prema sadašnjem stanju i orijentišu se prema njima”, rekao je patrijarh podsetivši da je srpska zajednica sa Albancima živela bez problema sve do pred kraj 17 veka kada je čak 30.000 porodica napustilo Kosovo.

“Od tada počinje naša tragedija. Mada je seoba bilo i mnogo ranije”, naveo je prvi među jednakima.

Upitan da li može da zamislli da je Kosovo izgubljeno, Patrijarh kaže da to može tako da izgleda u našoj svesti i u naše osećanju, ali da Kosovo ne može da bude izgubljeno, niti ćemo, kako je rekao, mi na to pristati.

Ukazao je da “ono što je silom otetom silom se i vraća”.

“Nikada nismo prihvatali to stanje. Mi smo mnogo živeli sa Albancima i nismo imali probleme, ali je neka politika je učinila da ih ohrbri da žele i pokušavaju da nam otmu naše svetinje i da ih prikažu kao svoje”, rekao je patrijarh i kao najbolji primer naveo Hram Svetog Spasa u Prištini koji je, i ne samo on, kako je rekao, Albancima “trn u oku”.

 

Comments

Pročitaj još