• Početna>
  • Vesti>

Zakon o Trepči neće proći – poruka protesta na severu KiM

Više hiljada građana danas je treći dan za redom na dva sata blokiralo magistralni put Kosovska Mitrovica – Raška, kako bi se usprotivili najavi usvajanja Nacrta zakona o Trepči, o kojem bi kosovski parlamentarci trebalo da se izjasne na današnjoj sednici.

Okupljenim radnicima RHMK „Trepče“ obratili su se predstavnici kombinata, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opština sa većinskom srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnici Srba u kosovskom parlamentu.

Nacrt zakona o Trepči predviđa da vlasnik 80% kombinata bude tzv. Republika Kosovo, dok bi 20% bilo dato na upravljanje zajednicama.

Generalni direktor RHMK Trepča Jovan Dimkić je ocenio da nacrt zakona nije baziran na pravnim načelima, već da on predstavlja politički akt, ali da se rešenje može tražiti tokom razgovora na ekspertskom nivou. Dimkić je upitao zašto Priština ne prihvata da razgovara o Trepči, kad je pristala na razgovore o telekominukacijama. On je dodao da članovi kosovskog parlamenta o promeni vlasničke strukture moraju razgovarati sa Vladom Republike Srbije, jer je ona, kako kaže, jedino ovlašćena da razgovara o tome.

Ispred Vlade RS  skupu se obratio pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je rekao da je Vlada „apsolutno protiv nacrta zakona jer se njim predviođa ozakonjenje otimanja srpske imovine“. On je apelovao na kosovku skupštinu da povuče iz procedure nart zakona o kojem bi trebalo da se glasa na današnoj sednici.

“Ovim naakradnim zakonom se predviđa da naša srpska kompanija Trepča postane preduzeće prištinske vlade I da se uzurpira cela imovina Trepče”, rekao je na protetsu Petković.

Kako kaže ne radi se samo o Trepči,  vec o celokupnoj srpskoj imovini ,čija je vrednost preko 200 milijardi evra, a koju Prištine hoće, da otme. Krajnji cilj Prištine je da  otimanjem srpske imovine trajno ugrozi  etničku strukturu u srpskim sredinama, apelujući da se zakon povuče iz skupštinske procedure.

“Ja danas ovde u ime Vlade Republike Srbije upućujem poruku mira i upućujem poziv da zajedno gradimo budućnost. i Srbi i Albanci. Ali, ako Priština neće našu ispruženu ruku, neka dobro zna, kao što ovde iza mene na najvišoj tački se nalazi srpska zastava koja se vijori na zvečanskoj tvrđavi, tako će se vijoriti dok je Srbije i srpskog naroda i na Trepčinom dimnjaku”, rekao je Petković.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić navodi da su predstavnici Srba pokušali u Prištini da ukažu na to da je Trepča „srce opština na severu“

„Dok trepča radi ovaj narod ima šansu“, istakao je Marić i pozvao Prištinu da povuče predlog nacrta zakona o Trepči.

„Bez razgovora sa menadžmeton, radnicima, sindikatom i većinskim vlasnikom kombinata Trepča, ovakva odluka neće proći na severu i naići će na otpor. Budite ubeđeni da tako nešto neće biti moguće sprovresti na severu“, poručio je prisutnima gradonačenik Severne Mitrovice Goran Rakić.

 

Skupu su se obratili i Zoran Todić, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i radnik Trepče Radoslav Milentijević. Telegram podrške radnicima Trepče uputilo je Udruženje žena sa Kosova i Metohije u Beogradu. Radnici Trepče najavljuju nastavak protesta do daljnjeg.

Comments

Pročitaj još