Otkrivena spomen ploča majoru Milanu Tepiću

Povodom 25 godina pogibije majora Milana Tepića, u Zvečanu je danas otkrivena spomen ploča u ulici nazvanoj po njemu. Organizator otkrivanja i osveštenja spomen ploče je Udruženje boraca ratova od 1990. godine.  Biografiju majora Tepića je pročitao Vasilije Galjak koji je izrazio žaljenje što sin pokojnog majora nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje događaju iz, kako je naveo, opravdanih razloga.

Sekretar ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović i  član opštinskog veća Miodrag Acić su otkrili spomen ploču i obratili se prisutnima.

Jablanović je prisutnima rekao da je bitno da heroji ne budu zaboravljeni, jer bi time i njihove žrtve bile uzaludne.

“Narod koji ima istoriju ispisanu od strane ljudi kao što je bio Milan Tepić zaslužuje da takvu istoriju uči i neguje. Ukoliko vi, kao deca, potomci ovog naroda, ne budete dobro savladali i naučili na časovima istorije ko je Major Milan Tepić, ko su heroji čija su dela velika kao i njegovo onda je naš narod uzaludno davao žrtve predhodnih decenija i godina” istakao je Jablanović.

Član opštinskog veća Miodrag Acić se zahvalio porodici Tepić na dozvoli da se ova ploča postavi.

“Ova Spomen ploča koja je postavljena u ulici koja već nosi njegovo ime daće podstrek mnogim mladima, i koji su znali i koji nisu znali šta je on bio, šta je radio u životu, koji je herojski čin odigrao. Naša buduća pokolenja će imati čime da se diče” rekao je Acić.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su guslar Stanko Adzić, mis Srbije Katarina Šulkić, Aleksandar Barović i Crkveni hor Branislav Nušić pod dirigentskom palicom Petra Rakića.

Podsećamo, jula meseca 1991. major Tepić se našao u centralnom skladištu ubojnih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Bio je primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu od ustaša koje su opkolile objekat. Dvadeset i devetog septembra 1991.godine, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, i tako se pridružio svom davnom sunarodniku, resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću. U određenom času vojnicima je naređeno da se povuku od glavnog objekta – na bezbednu razdaljinu. Ovo naređenje majora Tepića nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka, Stojadin Mirković, koji je iz oklopnog transportera dejstvovao po neprijatelju sve dok nije bio pogođen protivoklopnim projektilom.

Comments

Pročitaj još