Norveška obnavlja pravoslavne crkve na KiM i u Rusiji

Na nedavnom sastanku Arne Sanes Bjornstada, ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji i Marka Đurića, direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pokrenuta je inicijativa za saniranje objekata Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

Norveška vlada je, inače, poznata po obnovi srpskih manastira na Kosovu i Metohiji za koje je od 2008. godine izdvojeno više od pet miliona evra. Kontinuiranu pomoć dobijaju manastiri Visoki Dečani, Sokolica i Draganac, crkva u Lapljem selu i Bogoslovija u Prizrenu.

I kao što godinama pomaže saniranje objekata SPC na Kosovu i Metohiji, norveška vlada, kako se navodi u saopštenju ambasade te zemlje u Srbiji, svesrdno pomaže i sanaciju objekata Ruske pravoslavne crkve u Kenozerskom na severu Ruske federacije, i to uprkos, kako kažu, “zaoštrenim odnosima Zapada i Rusije”.

Nacionalni park Kenozerski jedinstven je primer kulturnog i epskog nasleđa Rusije, obuhvata oko 100 spomenika, veća i manja sela sa prijateljskim ljudima, bogatu floru i faunu, ali i drevne manastire koji se nalaze u udaljenim šumama, među kojima je i najviša drvena crkva na svetu.

Kenozerski se našao na UNESCO-voj listi rezervata biosfere, od Moskve je udaljen 16 sati vožnje vozom, a zahvaljujući norveškoj pomoći u proteklih 20 godina očuvan je a njegove jedinstvene drvene crkve obnovljene, pošto ruske vlasti nisu imale sredstva za restauracije.

Inače, najviša drvena crkva na ostrvu Kizhi u jezeru Onega u Karelenu, stavljena je na listu svetske baštine UNESCO 1990. godine a bajkoviti manastir na ostrvima Solovetski na jezeru Vithe na listi je od 1992. godine.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još