• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Nova runda dijaloga o telekomunikacijama 26. septembra

Nova runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu zakazana je za 26. septembar, a na dnevnom redu su telekomunikacije, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. avgusta prošle godine, predviđeno je da Srbija traži pozivni broj za KiM koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korišćenje Prištini, te da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji KiM.

Priština, kaže Đurić, na svaki način želi da ospori ono što potpisano i da napravi presedan, odnosno da oduzme imovinu Telekoma Srbije i proglasi da je to imovina Pošte i Telekoma Kosova.

“I to iako je 90 odsto te imovine napravljeno nakon 1999. godine, poput zgrade u Kosovskoj Mitrovici koja je podignuta 2004. godine”, kaže Đurić.

Navodi i da, iako Beograd ima svu dokumentaciju o imovini, Priština često pokušava da razgovara argumentima sile i da računaju da će dobiti podršku međunarodne zajednice za takve stavove.

“Zato i imamo drske ideje i predloge, kao što je to da se njima omogući pristup kor sistemu Telekoma, da bi bezmalo mogli da prisluškuju građane Srbije po nalozima njihovih sudova. Naravno, tako nešto ne dolazi u obzir i mi o tome ne želimo ni da razgovaramo”, rekao je Đurić.

Kad je reč o tablicama, Đurić kaže da je Beograd napravio katastrofalan sporazum 2011. godine, kojim je bilo predviđeno ukidanje srpskih tablica i zamena sa statusno neutralnim KS tablicama ili sa RKS tablicama na celoj teritoriji KiM, da prestanu da se izdaju naše tabilice, te da od 1. novembra ne može da se uđe sa beogradskim tablicama u južnu pokrajinu.

“Ne mogu da razumem na čemu je 2011. napravljen taj dogvor i smatram da nije u skladu sa zakonima i Ustavom”, naveo je Đurić.

Ističe da je sada obezbeđeno da se produži važenje naših tablica na KiM neograničeno, kao i da se u narednih 12 meseci omogući da ljudi preregistruju vozilo na statusno neutralne tablice, čije je važenje produženo na još pet godina.

“Priština je po sporazumu iz 2011. godine imala pravo da počne da skida naše tablice od 1. novembra, ali je sada omogućeno da građani i dalje mogu da ulaze sa našim u južnu pokrajnu, ali će tablice morati da budu prelepljene belom nalepnicom. Spasili smo što se spasiti moglo”, naveo je Đurić.

On ocenjuje da je jasno da je bivši pregovarački tim imao šta i da krije od javnosti, jer su, navodi, dogovarali i ono što nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Đurić je rekao i da je, uz sve mane koje dijalog sa Prištinom ima, bolje 1.000 dana razgovarati nego jedan dan ratovati.

“Srbiji dok se oporavlja od svega što se dešavalo u prethodne dve decenije, najviše odgovara da ima mir i u kući i u okruženju, da se koncentrišemo na oporavak naše ekonomije, na jačanje međunarodnog položaja”, naveo je Đurić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još