U Gračanici služena vidovdanska liturgija

Svečanu vidovdansku liturgiju ispred manastira Gračanica služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje monaštva i sveštenstva eparhije kao i hora RTS-a.

U besedi nakon liturgije vladika Teodosije rekao je da je Vudovdan  najveći srpski i verski i nacionalni praznik.

„Na Vidovdan večnost je pobedila prolaznost. Tog Vidovdana 1389 godine čestiti knez Lazar sa svim velikim i malim vojvodama i sa junacima srpskim krenuo je na Kosovo polje da susretne otomansku vojsku, braneći veru, braneći otečestvo i prirodu svoju. Na Kosovu polju susreli su se i sukobili polumesec i krst, a sveti knez Lazar opredelio se za časni krst koji je simbol stradanja, ali je i simbol obnove i vaskrsenja. To njegovo opredeljenje na vidovdan je odredilo našu istoriju, opredeljenje za carstvo Hristovo, za carstvo nebesko nama svima potonjim Srbima na Kosovu danas daje posebnu snagu istrajnost i hrabrost da čuvamo sve ono štonam je zadato kao večno i neprolazno“, rekao je Vladika Teodosije.

Zamenik Kosovskog premijera Branimir Stojanović čestitao je Vidovdan svim Srbima i izrazio zadovoljstvo velikim brojem vernika koji su danas došli u portu manastira Gračanica da obeleže ovaj veliki srpski praznik.

„ Poželeo bio srećan praznik svima i da se okupljamo mnogo godina, da u Vidovdanskom  Kosovskom zavetu crpimo energiju za nove izazove koji nam predstoje i da tu lekciju koju smo naučili pre više od šest stotina godina, da trba da se žrtvujemo i  da na oltar srpstva prilažemo najviše što možemo nikada ne zaboravimo“, kazao je Stojanović.

Pored velikog broja vernika liturgiji su  prisustvovali i pretstolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik Kosovskog premijera Branimir Stojanović, gradonačelnik opštine Gračanica Vladeta Kostić i mnogi drugi predstavnici lokalnih institucija.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još