• Početna>
  • Vesti>

Đurić na Vidovdan u Kosovskoj Mitrovici: Lazar je tu da ostane, jer su Srbi tu da ostanu

Direktor Kancelarije Marko Đurić sa saradnicima, otkrio je danas na glavnom gradskom trgu “Šumadija”, u Kosovskoj Mitrovici spomenik knezu Lazaru, impozantnu statuu visoku preko 10 metara, podignutu sredstvima Vlade Republike Srbije.

Na svečanoj ceremoniji, koja je održana u prisustvu više stotina ljudi, Đurić je poručio da  je „Lazar ovde da ostane jer su i Srbi ovde da ostanu“.

“Iz dubine vremena kroz viševekovne i jad i patnju, kroz rat, mrakove i seobe, do nas dopire jedan glas i nekada šapatu sličan, nekad gromovit kao bojni poklič. Taj zov iz prošlosti bio je vodič našem narodu i kompas u istorijskim olujama koji nas je vodio ka mirnim lukama”, rekao  je Đurić.

On je dodao  da je Lazarev glas nadjačavao buku i bes silnih i usmeravao nas na pravi put podsećajući nas ko smo i odakle potičemo.

„Toliko je snažan i neodoljiv zov Lazarev da nas je i danas, ovde okupio da podiglemo jedan pravi kip dostojan njegove veličine“, rekao je Djurić i dodao da je srpski narod posle Kosovskog boja više voleo da podiže spomenike od reči koje je mogao kroz istoriju da nosi sa sobom u zbeg i koje niko nije mogao da sruši i oskrnavi.

“Ali, eto, mi podgosmo ovaj spomenik, i da smo mogli podigli bi ga do neba”, naglasio je Đurić.

Djurić je posebno naglasio  da je „Lazar ovde da ostane jer su i Srbi ovde da bi ostali i neka danas ovde pred Bogom i pred svetim knezom Lazarom to bude naša zakletva“.

„Narod i državu možete voleti na razne načine ali se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije, jer kakav je to patriotizam koji se lišava najvrednijeg što imamo, koji se odriče suštine i svakog sadržaja.“, poručio je Djurić.

Djurić je naglasio da „Vidovdanska zakletva koju izgovaramona Kosovu i Metohiji nije samo naša da je damo već je to zakletva čitavog srpskog naroda.
„Oni koji se stide svog srpskog imena i tradicije s prezirom govore o zagledanosti našeg naroda u prošlost kao da je budućnost moguće graditi bez temelja“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

Djurić je rekao da „kosovska legenda“ poučava srpski narod kako da bude bolji ali, ona ima i snažnu političku dimenziju i nacionalnu simboliku i poruku kako da budemo bolji i uspešniji narod.

„Glavna politička poruka „kosovske legende“ je da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje i ona se provlači kroz čitavu našu vekovnu istoriju kao zlokobni podsetnik. U budućnost se ne može ići bez jakih društvenih i moralnih vrednosti. Gde naći snagu za nove pobede ako ne u nepresušnoj riznici naše prošlosti“, istakao je Djurić i dodao da „nesloge ne sme biti u odbrani onoga što nam je najsvetije“.

Djurić je rekao da je „Lazar tu da nas podseti i usmeri moralno, jer mnoge smo pobede kao narod ostvarili jer nismo zaboravili kosovsku lekciju“.

„Bez kosovske lekcije ne mo že biti ni budućih pobeda a prva pobeda koju svaki Srbin treba da ostvari je pobeda nad sopstvenim identitetskim dilemama i nesigurnostima“, rekao je Djurić i poručio da srpski narod mora čuvati svoj identitet i biti složan.

Prisutnim građanima obratio se i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je iskazao čast što smo svi danas okupljeni na Kosovu i Metohiji gde je prikazana  sva naša istorijska vrednost.

“Ta vrednost treba da nam posluži kao okosnica za nove uspone, nove srpske domete, i naroda i države, i pojedinaca i institucija, dakle sveg našeg”, rekao je Spirić.

On je dodao da ostavljajući znamenitosti, da postoje kroz vreme i da ukažu i pokažu kakvi smo bili, koga smo imali, kakvi smo danas i kakvi treba da budemo sutra.

“Posebno, u ime Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, želim da uvažim Vladu RS i gospodina Marka Đurića.  Predviđamo put zajedničke postojanosti, zajedničkog iskazivanja države i naroda”, naglasio je Spirić.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić rekao je da su Kosovo i Vidovdan najbolji dokaz da se kao narod nikada nismo poneli za prolaznošću i da smo uvek bili na braniku pravednog i časnog.

” Danas imamo odgovoran zadatak – da otkrijemo spomenik koji će zračiti mudrošću i duhovnošću, snagom odlučnosti i državničkom važnošću. Spomenik koji će trajati u vremenu i protsoru. Zato naglašavam da je poruka današnjeg praznika u potrebi za podizanjem naše nacionalne svesti i savesti sa namerom da radimo više i delotvornije. Stvarajmo sutrašnjicu dostojnu prošlosti, uticajnu u budućnosti – stvarajmo prave vrednosti”, kaže Rakić.
Nakon otkrivanja, vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije osveštao je spomenik Knezu Lazaru.

“Mi danas ovde, kraj nogu Lazarevih, podnosimo Svetome Knezu raport – jesmo li ono što smo bili, kakvog smo opredeljenja, jesmo li za prolazno ili neprolazno”, rekao je vladika Teodosije.

On je rekao  da je na Vidovdan, večnost pobedila prolaznost.

“Voleo je Lazar carstvo zemaljsko, ali je dobro znao, po rečima Hristovim “moje  carstvo nije od ovoga sveta”,  da kada treba da se opredelimo, treba da se opredelimo za ono što je Hristovo – za carstvo nebesko. I taj Vidovdan opredelio je našu istoriju”, rekao je vladika.

U svečanom programu, koji je izveden na trgu “Šumadija”, učestvovali su crkveni hor “Nušić”, solista Isidora Nekić,  Srpski pravoslavni pojci, dok je Vidovdansku besedu kazivala prof. dr Valentina Pitulić.

Spomenik knezu Lazaru, visine 7,5m sa postoljem od 3m i težine 7,5 tona,  rad je vajara Miroljuba Stamenkovića.

 

13502674_982450258543363_5939197495653898316_o

13502725_982452461876476_169994523874164947_o

Comments

Pročitaj još