• Početna>
  • Vesti>

Bista Nikole Tesle od danas na Fakultetu tehničkih nauka

Ispred Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici danas je svečano otkrivena bista Nikole Tesle, dar “Tesline naučne fondacije” iz Sjedinjenih američkih država.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa provremenim sedištem u Kosovkoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić zahvalio se Fondaciji i istakao da je danas otkrivena bista jednom od najvećih umova od kad je sveta i veka.

“Ova bista je na pravom mestu. Drago mi je što se je ovde postavljena, jer se ovde školuju budući naučnici, koji između ostalog uče o Teslinom delu. A svi mi znamo da je Teslin lik i delo isnpirisao mnoge ljude da se bave naukom i pronalazaštvom”, poručio je Arsić.

Generalni dekrektor fondacije Zvezdana Stojanović Skat govoreći o Teslinom poreklu, istakla je da je njegova majka, Đuka Mandić, poreklom sa Kosova i Metohije.

“Svi naši putevi polaze sa našeg Kosova”, poručila je Stojanović Skat I dodala da matica I dijaspora mogu puno toga, ali samo zajedno.

“Uz Teslu želimo da spojimo ljude i da radimo zajedno. Uz Teslinu bistu širimo istinu, želju za slobodom I bolje sutra. To je bila njegova misija, i mi je nastavljamo”, poručila je Stojanović Skat.

Rektor Univerziteta prof. dr Srećko Milačić smatra da će Teslina bista biti most između srpskog naroda u zemlji I dijaspori.

“Srećni smo što će ovo mesto krasiti ovaj spomenik, koji će nas podsećati na to ko smo, I šta je naša snaga”, kaže Milačić.

Bista u Kosovskoj Mitrovici, rad Bojana Nikolića, deveta je bista koju je fondacija darovala jednoj instituciji. Širom sveta, biste imaju za cilj da podsećaju ko je Tesla bio I šta je uradio za čovečanstvo. Dovoljno je da kažemo da je uz Ajnštajna, po mišlju mnogih – najznačajniji naučnil na svetu.

Comments

Pročitaj još