Otvoren 22. “Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije”

“Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije“ danas je u Kosovskoj Mitrovici  svečano otvoren Likovnom kolonijom „Mladen Popović“.

Organizator Sabora koji ove godine traje od 12. do 20. juna i okuplja oko 300 učesnika  je Kulturni centar “Dragica Žarković“. Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović zahvalio se učesnicima kolonije, koji su, kako kaže, po ko zna koji put došli u Kosovsku Mitrovicu da pokažu svoju odanost i ljubav prema Kosovu i Metohiju i Srbima koji tu žive.

„Prema oceni stručnjaka ovo je jedan od najznačajnijih festivala ove vrste u regionu i to treba da služi na čast svima nama.  Pokazali smo našoj opštini da smo opravdali ukazano poverenje, i da ćemo u budućnosti organizovati ovakve i slične velike programe“, rekao je Radomirović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je naglasio da su istrajnost i sloga najbitniji, i da će primer jedinstva „biti iskazan na platnu“.

„Jedinstvo se ogleda u tome da učestvuju ne samo folklorni ansambli iz centralne Srbije već i sa juga. Imamo predstavnike gotovo iz čitave zemlje, kada je u pitanju likovno stvaralaštvo“, naveo je Spirić.

Todor Živaljević Velički nije prvi put učesnik Sabora.

„Pokušaću za vreme trajanja Sabora nešto da uradim, a koliko ću uspeti ne znam. Ja sam inače spor slikar, slikar koji posmatra svoju sliku i traži sebi greške pa ih vremenom ispravlja“, rekao je Živaljević Velički.

Sabor , pored likovne kolonije, uključuje i veče narodne muzike (16. jun), sabor folklora (17 – 19. jun), Pesničke susrete „Aleksandar Aca Despotović“, kao i reviju nošnji.

Comments

Pročitaj još