• Početna>
  • Vesti>

U Zvečanu položen kamen temeljac za izgradnju “Sunčane doline”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević položili su danas  u Zvečanu kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja „Sunčana dolina“.

Reč je o prvom masovnijem povratničkom projektu koji je pokrenut na području pokrajine od progona Srba 1999. a potom i 2004. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić rekao je da ovaj projekat nije projekat mržnje uperen ni protiv koga.

“Ovo je projekat ljubavi prema sopstvenom narodu. Ovaj projekat je pokušaj da se makar malo ublaže posledice etničkopg čišćenja, posledice krvavog proterivanja i istrebljenja srpskog naroda sa ovih prostora”, istakao je Đurić I dodao da je to projekat u koji su, pored Kancelarije, uključeni i SPC – Eparhija raško-prizrenska, lokalne samouprave ali i građanstvo.

Đurić je naglasio da je politika Vlade Aleksandra Vučića – politika povratka.

“Ova Sunčana dolina koju danas započinjemo, nije samo sunčana. To je dolina nade  i dolina budućnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, budućnosti koju ćemo zajedno, radom I trudom izgraditi”, kaže Đurić izrazivši nadu da ćemo već nekog narednog Spasovdana, dočekati da uselimo prve povratničke porodice.

“Zato draga braćo i sestre odavde, složno poručujemo svima koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju da od danas mogu da počnu da planiraju taj povratak”, podvukao je Đurić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da kroz ovaj projekat država Srbija još jednom pokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo .

“Naša Vlada ovim čvrsto pokazuje da je svakodnevno posvećena našem ostanku i opstanku  i povratku srpskog naroda na Kosovo i Metohiju”, rekao je Todosijević. On je  podvukao da je Sunčana dolina najveći projekat koji je pokrenut na području Kosova i Metohije od 90-ih godina a da je njegova specifičnost u tome što će biti apsolutno održiv I sa ekonomske strane.

“Svi koji se budu doselili ovde dobiće radno mesto” naglasio je Todosijević.

Vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije istakao je u svom obraćanju okupljenima da je naša zajednička dužnost  da braći i sestrama koji su napustili svoja ognjišta omogućimo da se vrate.

“Time treba da potvrdimo  da ovi prostori pripadaju nama, da smo ih nasledili od naših svetih predaka  koji su živeli ovde , podizali svoje domove,  svoje svetinje i nama ostavili  zalog i amanet da  sačuvamo  ono što su oni svojom krvlju stekli, znojem i suzama zalili”, naglasio je vladika Teodosije.

Pored predstavnika Kancelarije za KiM, eparhije i lokalnih samouprava, polaganju kamena temeljca prisustvovali su  i predstavnici Srba u prisštinskim instuitucijama i veliki broj građana.

.Povratničko naselje „Sunčana dolina“ osmišljeno je u okviru sasvim novog koncepta masovnog povratka, koji je u obzir uzeo potrebu interno raseljenih lica da se vrate u sigurne sredine u kojima će imati egzistencijalnu izvesnost i sve potrebne životne sadržaje, stoji u saopštenju za javnost.

U naselju će biti izgrađeno između 225 i 300 stambenih jedinica, kao i niz javnih objekata.Naselje „Sunčana dolina“ će se nalaziti u podnožju drevne nemanjićke tvrđave, na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisali su 12. jula prošle godine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i OpštinaZvečan.

Projekat je svečano predstavljen 31. maja u Beogradu.

13383705_1262689957098128_1607466881_o

13388817_1262690553764735_110530238_o

Comments

Pročitaj još