• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a obučava pravne stručnjake sa severa Kosova o pravu na pravično suđenje

Foto: OEBS

Misija OEBS-a je od 16. do 20. maja 2016. godine u Budvi, Crna Gora, organizovala program obuke za 45 pravnih stručnjaka sa severa Kosova o međunarodnim standardima ljudskih prava tokom sudskog postupka.

Učesnici su bili kandidati za priključivanje reintegrisanom pravosudnom sistemu na severu Kosova, koji su tokom obuke bili informisani i uključeni u detaljne diskusije o ljudskim pravima, međunarodnim standardima i najboljim praksama u osiguravanju pravičnog suđenja, navodi se u saopstenju organizacije. 

„Pravosudni sistem na severu Kosova je godinama nefunkcionalan. Takva situacija negativno utiče kako na vladavinu prava i pravilno izvršenje pravde tako i na poštovanje osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na pristup pravosuđu i pravo na suđenje u razumnom roku,“ rekao je Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OEBS-a na Kosovu. „Cilj ove obuke bio je dvostruk: povećati svest učesnika o značaju unapređenja i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda u sudnici, ali i podstaći ih da u svakodnevnom radu koriste relevantne međunarodne mehanizme.“

 Nikola Kabašić, vodeći predstavnik sudske zajednice na severu Kosova, rekao je: „Kontinuirano i sistematsko obrazovanje stručnjaka čija je glavna odgovornost unapređenje, ostvarivanje i zaštita ljudskih prava obaveza je svih lokalnih i međunarodnih institucija i organizacija. Zato je ova obuka važna, jer se nivo demokratije jednog društva meri stepenom poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.“

 Kosovski zamenik ministra pravde, Nusret Hoxha, koji je bio gost na programu obuke, istakao je podršku Ministarstva kao i potrebu da se lokalnim sudijama i tužiocima pruže dodatne mogućnosti da se upoznaju sa najboljim međunarodnim praksama u pravosudnom sektoru.  

 Ovaj program obuke održan je nakon procene potreba koju je uradila Misija OEBS-a, tokom koje se potreba uključivanja u obrazovne programe istakla kao prioritet u izgradnji kapaciteta sudskih stručnjaka na severu.

 

Comments

Pročitaj još