• Početna>
  • Vesti>

U hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice proslavljena hramovna slava

Nakon 11 godina, u Hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, danas je obeležena hramovna slava – Prenos moštiju Prvog Srpskog Arhiepiskopa. Liturgiju su, u prisustvu stiotinjak vernika, služili protojerej Staniša Arsić, jeromonah Fotije – iguman manastira Devine Vode i  sveštenik u ovom hramu otac Saša Mitrović.

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača, u besedi okupljenom narodu, protojerej Staniša Arsić rekao je da su nam u životu najpotrebniji mir, sloga i bratska ljubav a da je Srbe u hramu u južnom delu Kosovske Mitrovice okupio Sv. Sava.

“Mnogo smo se udaljili jedni od drugih, pa mogu da kažem i sami od sebe. Sveti Sava je uvek sabirao oko sebe čitav srpski narod i svima bi uvek, kada bi se našli blizu njega i na okupu, bilo dobro, čitavom narodu. Onda kada smo se udaljavali od Boga, od crkve i Sv. Save onda bi nastupale nevolje”, rekao je otac Staniša.

Otac Saša Mitrović kaže da je veliki blagoslov što se nakon toliko godina, na praznik posvećen najvećem srpskom svetitelju okupio toliki narod u hramu.

” Hvala Gospodu Bogu i hvala Svetome Savi što su nas okupili ovde, što su građani severne Mitrovice danas ovde u južnom delu grada. Okupili smo se da proslavimo njegovo ime i ime Onoga koga je on slavio i koji je njega proslavio a to je Gospod naš Isus Hristos”, kaže otac Saša.

On napominje da nije svakidašnja prilika da Liturgiji u ovom hramu prisustvuje tako veliki broj vernika. Otac Saša službuje u ovom hramu od septembra prošle godine i kaže da dosad nije imao nikakvih problema.

“Daće Bog da se svima koji su kršteni ili venčani u ovom hramu ili oni kojima su roditelji ili preci krštavani i venčavani u ovom hramu, okupe ovde u avgustu, kada budemo svečano obeležili 120 godina postojanja ove svetinje”, kaže otac Saša.

Domaćin slave ove godine bila je Opština Severna Mitrovica.

“Čast mi je i zadovoljstvo što smo ovde okupljeni u ovako divnoj, slavljeničkoj atmosferi. Lep je dan, lepa je atmosfera i svi smo radosni što smo na današnji dan, okupljeni u ovom hramu nakon 11 godina. Tako je ove godine i nadamo se svake sledeće”, kaže savetnik gradonačelnika opštine Severna Mitrovica Nataša Elezović.

Građani su dirnuti i radosni što nakon toliko godina, hram živi punim liturgijskim životom. Doduše, na redovnim, nedeljnim i prazničnim bogosluženjima, prisutno je svega pet do šest vernika – desetak maksimalno. Oni koji dolaze, čine to pešice. Kažu, štite ih molitve Svetog Save i jaka vera da će bezbedno i za one sa neprijateljskim pobudama – nevidljivo stići do hrama.

Danas, dvanaest godina nakon stradanja hrama u martovskom pogromu 2004. godine, i proterivanja i poslednjeg Srbina iz južnog dela grada, otac Saša Mitrović i njegova supruga Marija, jedini su Srbi nastanjeni u ovom delu Kosovske Mitrovice.

Comments

Pročitaj još