• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba Ciklus crteža i skulptura “Tragač” Sonje Cvetković

Prva samostalna izložba Ciklus crteža i skulptura “Tragač”  Sonje Cvetković otvorena je sinoć u Galeriji “Božidarac” u Beogradu.

Doc. dr Brana Gugolj, koja je otvorila izložbu, istakla je da naziv izložbe nagoni na traženje odgovora na mnoga pitanja. Najvažnije od njih je: “Za čim ljudi tragaju?”

“Ovom izložbom, autorka je pokazala da traga za ljudskom figurom, ali na jedan poseban način koji upućuje na dihotomiju”, navodi Gugolj.

“Neki njeni radovi kojih se sećam sa fakulteta I grupnih izložbi upućivali su me na njenu ekspresiju koja je bila futuristički rešena. A onda se dvojnost pokazala I na ovoj izložbi, gde odjednom – nema boje I sve je crtež. S druge strane, ne može da preskoči tu dvojnost I znatiželju. Zato stvara radove u drugom mediju, I to su ove skulpture rađene od žice”, kaže Gugolj.

“Ideja je bila da prikažem dvojnost ljudske figura koja, pored materijalne ima I duhovnu stranu”, kaže autorka izložbe, inače student Mater akademskih studija na Odseku za slikarstvo Fakulteta umetnosti Priština – Zvečan I diplomirani istoričar umetnosti.

“Materijalno se odnosi na prolaznost, na sve što je potrošno, dok duhovno ukazuje na trajno, večno I neprolazno, a to je ljudska duša, suština jednog bića. Prolazila sam kroz fazu samotraženja. Uporedo sam crtala I pravila skulpture od žice, I sve je to obeležilo jedno duhovno stanje”, kaže umetnica za program Radio Kosovske Mitrovice.

Izložba Ciklus crteža i skulptura “Tragač” otvorena je do 30. maja 2016. godine.

Comments

Pročitaj još