• Početna>
  • Vesti>

KM: Predstavljena knjiga o stradanju Veličana 1944. godine

Promocija knjige “Velika – velika po vjekovnoj patnji” Branka M. Paunovića održana je večeras na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili dekan Filozofskog fakulteta Unioverziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Branko Jovanović, novinar Budo Simonović, prof. dr Zdravko Deletić, Miomir Bošković, Todor Živaljević Velički, Božina Božo Paunović, izdavač Aco Ivanović I autor.

“Velika je nekoliko puta spaljivana. Veliku su nekoliko puta pokušali da ubiju”, rekao je Jovanović I podsežajući na tragičnu sudbinu preko 500 Veličana koji su stradali na najstrašnije načine.

Novinar I publicista Budo Simonović smatra da su nesrećni krajevi I narodi koji imaju burnu istoriju.

“Verujem, ubeđen sam da je Velika jedan od tih krajeva, ili pri samom vrhu te tužne lestvice. Ona jeste imala burna istoriju I ta bura joj je donela, ne samo u novijem vremenu, veliku tragediju”, kaže Simonović.

Govoreći o nastanku knjige I nesrećnim događajima koji su Veliku zadesili 28. jula 1944. godine, autor dela ističe da je građu prikupljao još u periodu kada je bio gimnazijalac.

“Došao sam do nekih novih podataka. To je bio nezapamćeni zločin.  Cilje je da se iznese nepavedno zaboravljena istina. Lako je pričati, ali ko to nije doživeo, ne zna šta je tragedija. Dok se god neko od glavnih ne izvini I ne prizna zločin, teško će biti umirenja ”, podvlači autor.

Selo Velika na istoku Crne Gore bila je meta dobrovoljaca muslimana koji su se  borili pod okriljem nemačkih SS divizija  „Skenderbeg” i ,,Princ Eugen”. Jula 1944. stradalo je između 344 I 700 Veličana. Pouzdano se zna da je među stradalima bilo I 104 dece.

 

 

Comments

Pročitaj još