Osveštana nova zgrada Bogoslovije u Prizrenu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je, prilikom osveštavanja obnovljene zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu, da se danas iz tog grada šalje poruka u svaku srpsku kuću da ono što je nevera izgubila samo vera može da povrati.
“Zato na mestu na kome je kralj Petar pre 100 godina bio primoran da zakopa srpsku krunu, mi sa eparhijom Raško-prizrenskom obnavljamo Bogosloviju, verujući da time obnavljamo i KiM, celu Srbiju i srpski narod”, rekao je Ðurić.

Ministar pravde Nikola Selaković kazao je tom prilikom da su danas svi koji kažu da Srbija na KiM posustaje i da je tamo ima sve manje, mogli da budu uvereni u sasvim suprotno.

On je rekao da danas u prizrenskoj Bogosloviji živi i uči oko 80 ljudi, više od 50 mladih budućih bogoslova i 30-ak ljudi koji zajedno uz njih rade, poducavaju ih i omogućavajući im normalnu atmosferu za učenje.

Selaković je podsetio da je Prizrenac Sima Andrejević Igumanov zaveštao porodičnu kuću da se u njoj Srbi, nekada u Otomanskoj imperiji, koji su živeli “u okovima ropstva”, prosvetljuju i napajaju na izvoru znanja.

“Danas, posle 140 godina od tog velikog i lepog čina, kad vidimo da novim sjajem sija nova-stara Bogoslovija, radujemo se svi koji smo danas bili ovde, ali i Prizrenci koji su sticajem okolnosti i nemilim tokom sudbine bili primorani da odavde odu”, rekao je Selaković.

Kako je dodao, danas ih se u Prizrenu okupilo više nego ikad, da uz pesmu, igru, kolo i molitvu obeleže dan kada je Bogosovija izvela svoju prvu generaciju mladih bogoslova posle 1999. godine.

“To je način na koji pokazujemo svima koji kažu da se glasnim i oštrim rečima brani srpstvo, da su nam, kao što je govorio patrijarh Pavle, reči tihe, a argumenti jaki. Ako to negde danas može da se vidi, to je ovde u Prizrenu, u prizrenskoj Bogosloviji”, rekao je Selaković.

Patrijarh srpski Irinej osveštao je danas obnovljenu zgradu Bogoslovije u Prizrenu i izrazio nadu da će to biti povod Srbima da se vrate u Prizren i na Kosovo i Metohiju.
Ovo je veliki dan za srpski Prizren, srpsku crkvu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je nakon osvećenja Bogoslovije, podsetivši da je ona prva srpska škola na KiM, da je nekada to bila Bogoslovska-učiteljska škola koja je spremala sveštenike i učitelje za posao na Kosovu, u Makedoniji i delimično BiH.

“Značajna ustanova, 140 godina je radila, velike ličnosti su prošle kroz nju, od učenika su postali vodeće ličnosti u našoj crkvi. Tako da je ovo jedna od najznačajnijih i najzaslužnijih bogoslovija za našu kulturu i crkvu”, rekao je Irinej.

Patrijarh srpski je dodao da je tragedija ove Bogoslovije, koja je bila zapaljena, bila tragedija za ceo narod i da je malo ko verovao da će doći do njene obnove, ali da se obnova dogodila zahvaljujući dobrim ljudima, Srbiji i pomoći iz Norveške.

“Nadamo se da će obnova prizrenske bogoslovije biti povod i prilika Srbima da se vrate u Prizren, ne samo ovde nego na celo KiM. Ovo je srpska zemlja, kada sam došao ovde kao učenik 1947. godine, kao učenik ove Bogoslovije, Prizren je imao 18.000 Srba”, podsetio je Irinej.

U dvorištu Bogoslovije otkrivena je spomen bista njenog osnivača Sime Igumanova, a svečanom činu osvećena prisustvovali su ispred Vlade Srbije ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

Kompleks zgrada Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu bio je zapaljen u martovskom pogromu 2004. godine.

Bogoslovija u Prizrenu osnovana je 1871. Završile su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

Bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije” u Prizrenu ove godine iznedriće prvu generaciju maturanata nakon obnove Bogoslovije koju su Albanci spalili 2004. godine.

“Bogoslovijia sada radi punim kapacitetom, što se tiče broja đaka i profesora. Imamo 50 đaka i 10 profesora”, zijavio je ranije za Tanjug zamenik rektora prizrenske Bogoslovije, jeromonah Andrej.

Izvor – Tanjug

Comments

Pročitaj još