• Početna>
  • Vesti>

Nezaposlenost – najveći problem mladih na severu Kosova

Nezaposlenost je najveći problem mladih na severu Kosova u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pokazalo je istraživanje koje je koje je sproveo Omladinski edukativni klub “Sinergija” iz Kosovske Mitrovice na 480 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. U istraživanju su pored srpske obuhvaćeni mladi bošnjačke i romske nacionalnosti.
Nezaposlenost kao najveći problem prepoznaje 60,6 odsto mladih, a onda slede nasilje u porodici, loš obrazovni sistem, siromaštvo, kriminal među mladima i poroci.
Istraživač na projektu Igor Simić izjavio je da je istraživanje koje je rađeno pokazalo da mladi nisu zadovoljni situacijom u kojoj žive i okolnostima u kojima se nalaze ali i da nisu spremni da se uključe u proces rešavanja problema.

“Poražava činjenica da nisu spremni da se aktivno uključe sa institucijama . nevladinim organizacijama i lokalnom samopuravom da takve problemi rešavaju. Moja poruka ovim organizacijama je uključite mlade, dajte im podršku i pružite im mogućnost da se aktivnije uključe u proces donošenja odluka i izrade programa koji su namenjeni poboljšanju njihovog položaja. “- kaže Simić.
Frapantan je podatak da 81 odsto mladih od 15 do 30 godina starosti želi da napusti sever Kosova, više od 30 posto njih zauvek. Mladi nisu zadovoljni onim što im opštine u kojima žive pružaju . Ovaj podatak je navode najveći udarac na sve one koji deklarativno govore o borbi za bolju budućnost mladih.
Više od 65 odsto ispitanih ne zna kome da se obrati ukoliko ima ideju da preuzme inicijativu za poboljšanje svog položaja, dok bi se lokalnoj samoupravi obratilo oko 18 odsto anketiranih. Smatraju da je politika jedan od načuina da se za bolju budućnost izbore aktivnim delovanjem. Skoro 80 odsto mladih na severu kosova smatra da nemaju uticaj na process donošenja odluka na lokalnom nivou.
Više od 50 odsto mladih veruje da će budućnost biti gora u odnosu na sadašnjost, ali više od 70 odsto njih od 15 do 18 godina smatra da će im budućnost biti bolja. Najmanji optimisti su ispitanici od 26 do 30 godina.
Programski direktor NVO “Aktiv”Milica Andrić izjavila je da je najviše iznenadilo to što su mladi nasilje u porodici naveli kao jedan od tri najveća problema, da je uznemirena zbog tihih tendencija koje možda postoje u društvu a za koje ona, kao predstavnik civilnog društva , nije bila svesna, pa to smatra i ličnim neuspehom i društva u kom se nalaze.
“Nije me prestrašilo to što preko 70 odsto mladih hoće da ide, zato što iskreno mislim da mladi tako razmišljaju, svako hoće negde da ide. Mene plaši kada taj procenat bude visok i nakon 30 godina starosti, to ukazuje na višak problema koji čine nemogućim život ovde,”- rekla je Andrić.
Što se tče toga da mladi nisu preterano uključeni u rad lokalne samopurave ili d aim se ne dozvoljava da učestvuju u procesu donošenja odluka joj nije čudno, jer kako navodi mi nemamo ui potpunosti formiranu administraciju “Nalazimo se u limbu između dva sistema , kosovskog i srpskog I prosto ja da imam 15 godina ne bih znala koji sistem da pratim” kaže Andrić .
Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Mladi se pitaju” koji finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Comments

Pročitaj još