• Početna>
  • Vesti>

Kozarev: Šovinistički i velikodržavni snovi Edite Tahiri se nikada neće ostvariti

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je danas ministarki za dijalog samoproglašenog Kosova Editi Tahiri da se, kako je rekao,  “ njeni šovinistički i velikodržavni snovi nikada neće ostvariti, i da bi, ako joj je stalo do evropske budućnosti Kosova i Metohije, najpre trebalo da napusti devetnaestovekovne mentalne klišee i ideološke obrasce i shvati da u Evropi nema mesta za one koji vole da stvaraju razdore i uspostavljaju nove granice”.

Kozarev je rekao  da bi – umesto što maštaju o tome da će Srbija priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, predstavnici Prištine trebalo da se zapitaju kako će stvoriti društvene i ekonomske preduslove za ulazak u EU. “Danas je Kosovo i Metohija područje sa najvišom stopom nezaposlenosti u Evropi, zona nulte ekonomske aktivnosti i teritorija na kojoj Srbi žive kao građani drugog reda. To svakako nije atmosfera u kojoj cvetaju evropske vrednosti“, rekao je Kozarev.

Republika Srbija će, prema njegovim rečima, podržati sve iskrene napore da se te društvene anomalije na Kosovu i Metohiji isprave, i očekuje da će političari u Prištini svoj evropski duh i mentalitet dokazati najpre konstruktivnijim pristupom formiranju Zajednice srpskih opština.

„U situaciji kada se Srbima ne garantuje jednakost pred zakonom i kada se čitavom srpskom narodu osporava samo pravo na postojanje u njegovoj istorijskoj kolevci, svako pozivanje na evropsku budućnost samoproglašenog Kosova jeste bizarno i licemerno. Tragično je što u tom političkom vodvilju neretko učestvuju i predstavnici međunarodne zajednice, koji političare u Prištini za bahatost nagrađuju šargarepama a gotovo nikada ne posežu za štapom“, naveo je Kozarev.

Osvrćući se na najave promene formata dijaloga Beograda i Prištine, koje dolaze iz prištinskih političkih krugova, Kozarev je rekao da Beograd nije zainteresovan za formu, već za suštinu, a suština je da albanski politički lideri odbijaju da sprovedu preuzete obaveze i dozvole formiranje Zajednice srpskih opština, čime urušavaju čitav proces normalizacije odnosa.

Comments

Pročitaj još