• Početna>
  • Vesti>

KM: Održana promocija “North City Jazz and Blues” festivala

U Galeriji Akvarijus u Kosovskoj Mitrovici večeras je održana promocija „North City Jazz and Blues“ festivala, koji se ove godine održava četrnaesti put po redu. Festival će svečano biti otvoren 18. maja i trajaće do 21. maja.  Pored muzičkog programa, festival će obuhvatiti  književnu i likovnu umetnost.

U okviru promocije nastupili su mlada džez pevačica Savica Milović i gitarista Petar Rakić, koji će večeras izvedenim repertoarom otvoriti ovogodišnji festival.

Rakić, inače direktor festivala, ističe da će majska džez svetkovina  biti u znaku mladih muzičara, jer kako kaže, na mlađima svet ostaje.

„Drago mi je što su mladi večeras ovde u publici, jer ako nemamo publiku, nemamo ni festival“, kaže Rakić I dodaje da je veoma pametan potez Organizacionog odbora bilo širenje sadržaja  na likovnu umetnost, i umetnost uopšte. On dodaje da pored gostujućih muzičara, značajan deo festivala jesu i umetnici iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, koji će u danima festivala nastupati na dnevnim svirkama.

„Festival ne bi imao taj značaj, da nema svoje ljude koji bi svirali, i možda sutra nastupali na glavnoj bini“, kaže Rakić.

Predsednik Organizacionog odbora Nebojša Avramović, govoreći o programu festivala, rekao je da je prekretnica napravljena 2007. godine, kada je Telekom Srbija bio generalni sponzor, a tokom četiri festivalska dana nastupala velika svetska imena. Avramović je ovom prilikom predstavio program festivala koji će prva dva dana biti održan u Kosovskoj Mitrovici, dok će 20. i 21. maja festival biti preseljen na veliku binu Doma kulture „Trepča“ u Zvečanu.

Iako će svečano otvaranje festivala biti 18. maja, program će početi dan ranije u baru „Soho“ i Galeriji Akvarijus,  gde će biti održana likovna radionica na kojoj će svoju viziju festivala predstaviti grupe mladih umetnika  „Art Brut“ i „Intervala“.  U večernjim satima biće održan muzički performans u Rok školi, a nastupiće Ahmed Kong. Kong je poznat po uvek drugačijim nastupima, pa iz organizacije poručuju da će njegovo izvođenje i za njih biti iznenađenje.

Svoj repertoar Mary McBride sa bendom izvešće 18. maja u „Soho“ baru od 14 časova. Na obu binu u 22 časa izaći će „Ortodox Celts“, prvi bend iz istočnog dela Evrope koji stvara inspirisan tradicionalnom irskom muzikom.

U kafeu „Incognito“ 19. maja u 12 sati nastupiće bend iz Kosovske Mitrovice „Bright Side“, koji priprema prvi album. Bend čine Jelena Dražević, Luka Redžović, Lazar Mladenović, Zlatko Redžović i Miloš Milović.

Festivalska publika od 22 časa u „Soho“ baru imaće prilike da čuje bluzere iz Kotora „Light Under the Black Mountain“.

Trećeg dana muzičkog programa festivala, 20. maja u Zvečanu će nastupiti Erik Gejls (Eric Gales) i Marko Ramljak. Na binu Ramljak će izaći u 21 čas, dok će se u 23 časa pojaviti veliko ime  bluza, levoruki gitarisa Erik Gejls.

„To će bti spektakulran nastup, u pitanju je šestočlana postava. Ko nije video i čuo Hendriksa uživo, ovo će biti dostojna zamena. To ne treba propustiti“, kaže Nebojša Avramović . Poslednje večeri festivala u 21 čas na binu će izaći Aleks Sipiagin (truba) i Sasha Mashin Trio. Festival će zatvoriti „Balkanika“, koja najavljuje veliki spektakl kada je u pitanju scenski nastup. Kada je u pitanju repertoar, Avramović ističe da će ovom prilikom pored prepoznatljivih melodija biti izveden i potpuno novi materijal u džez – rok maniru.

„Program je šarenolik i ima za svakoga po nešto. Pozivam ljude da dođu, da se družimo i uživamo u danima festivala“, zaključio je Avramović.

Kao nezaobilazni deo muzičkog programa biće organizovani i jam session-i  u Rok školi (17. I 21. maj), Soho baru (18. I 19. maj) i hotelu „North City“ (20. maj).

Svoje mesto na ovogodišnjem festivalu pronašli su i likovni umetnici Marin Milutinović i Dragan Bartula, koji će se predstaviti izložbama „Jazz“ i „Džezeri sa Tare“. Izložbe će biti otvorene u Domu kulture Trepča u Zvečanu 20. maja. Dan kasnije, 21. maja, na istom mestu, održaće se promocija knjige „Isceljujuća moć bluza“, autora Tibora Nađa.

Karte su su u prodaju u Soho baru, Incognitu i Be Bop-u u Kosovskoj Mitrovici. Za prve dve večeri festivala, tj. koncerte koji će se održavati 18. I 19. maja, karte će koštati po 300 dinara, dok će karte za treće i četvrto veče iznositi po 400 dinara.

Direktni prenos treće i četvrte festivalske večeri moći ćete da pratite na talasima Radio Kosovske Mitrovice (104, 6 MHz).

 

 

Comments

Pročitaj još