KM: U toku akcija dobrovoljnog davanja krvi

U okviru Nedelje Crvenog krsta, na odeljenju Transfuzije KBC Kosovska Mitrovica u toku je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je počela u 9 sati, I trajaće do 1 sat po podne.

Stručni saradnik u Crvenom krstu Kosovska Mitrovica  Ružica Despotović apeluje na građanstvo da se uključi u akciju, jer je broj pacijenata veliki, a zalihe krvi nedovoljne.

“Nije samo danas dan za davanje krvi, ali bi bilo lepo da dođe svako ko se oseća dobro I ko je u stanju da da krv, jer je to veliko delo. Mi se trudimo da organizujemo akcije I tokom godine, I to radimo na svaka tri meseca”, kaže Simićka za program Radio Kosovske Mitrovice.

Mile Jankić dobrovoljni je davalac dvadeseti put. Kaže da krv daje kako iz humanih, tako I iz zdravstvenih razloga.

“Pozivam sve ljude da dođu što pre, utvrde krvnu grupu I daju krv, jer tako pomažu I sebi I drugima”, kaže Jankić.

Mile Simić danas je dao krv jedanaesti put. Prvi put, kako kaže, bilo je to posle neprilika u Kosovskoj Mitrovici 2012. godine.

“Ovo je najmanje humana stvar koju možemo da uradimo. Kad to krene jednom, čovek oseća potrebu da pomogne drugima”, kaže Simić.

Crveni krst Kosovska Mitrovica danas će dodeliti priznanja dugogodišnjim dobrovoljnim davaocima. Priznanja će dobiti Nikola Pačariz, koji je krv dao sedamdeset pet puta, I Miodrag Acić, kome će današnja akcija biti trideset peta po redu.

Akciju sprovode Crveni krst Kosovska Mitrovica i Odeljenje za transfuziju KBC Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još