Đurić: Na KiM večito otvorena sezona lova na Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je današnji napad na ekipu TV Most u Obiliću bio napad na Srbe i slobodu govora, izrazivši očekivanje da će taj događaj osuditi albanska novinarska udruženja, pokrajinske institucije i međunarodna zajednica.

“Neophodno je da ta osuda dođe kako od pokrajinskih institucija tako i od novinarskih albanskih udruženja, kao i od predstavnika međunarodne zajednice koja ne sme novim pohvalama i novim otvaranjem vrata Prištini međunarodnim organizacijama da nagrađuje društvenu klimu u kojoj je večito otvorena sezona lova na Srbe “, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Đurić je objasnio da je televizijska ekipa za dlaku izbegla linč zbog toga što je boravila u vozilu sa beogradskim registarskim tablicama i govorila srpski jezik. Dodao je da je u trenutku napada ekipa radila prilog o dodeli humanitarne pomoći srpskoj školi Branko Radičević u Obiliću, koji je inače etnički očišćen od Srba.

“To je zasmetalo grupici ekstremista koji su ih napali. Jedan od njih je čak kameramana TV Most napao lopatom. To se sve dešavalo na samo 50 metara od lokalne policijske stanice”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, brutalni napad predstavlja kontinuitet klime koja se stvara u južnoj pokrajini u kojoj se redovno i aktivno pothranjuje od strane najviših političkih predstavnika kosovskih albanaca i koja nikada ne biva kažnjena već ignorisana i gurana pod tepih, ali i nagrađivana.

Đurić će, kako je rekao, o najnovijem napadu na Srbe na KIM obavestiti tim visoke predstavnice EU Federike Mogerini koji danas u Beogradu boravi u okviru dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Comments

Pročitaj još