• Početna>
  • Vesti>

Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”

Printscreen: ekspres.net

Kriza na severu Kosova tokom protekle sedmice bila je povod za poplavu netačnih vesti, neproverenih  informacija, delimično tačnih i objava koje su javnost dovodile u zabludu.

Albanski portal “Koha.net”  objavio je da je komandant KFOR a Angelo Mikele Ristuća najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade opštine i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, „doći do pucnjave“ , dok su to masovno prenosili portali i iz Prištine i Beograda.

Portal “Danas”, pozivajući se na agenciju Beta,  preneo je informaciju da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća zatražio od predsednika Srpske liste  Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan, kao i da če suprotnom “doći do pucnjave”. Ovu vest preneli su brojni portali, među kojima i Al džazira.

Tačno je da je Rakić pregovarao sa jednim od komandanata američkih snaga KFOR-a, ali to nije bio glavnokomandujući. Takođe, KFOR je posle više sati protesta, nakon što Srbi nisu hteli da se raziđu izdao upozorenje da se “okupljeni vrate kućama” i da će KFOR morati da deluje kako bi obezbedio mirno okruženje za sve.

Rakić je  zahteve u ime građana  uputio predstavniku KFOR-a koji je tog dana komandovao  jedinicama raspoređenim u opštini Zvečan.

Kfor je reagovao na neosnovano pisanje medija , pre svega da je komandant  KFOR-a,  general Ristuća davao bilo kakva upozorenja ili izjave o pucnjavi u Zvečanu .

“Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije na severu Kosova. Neosnovani su medijski izveštaji o sastanku sa Goranom Rakićem, kao i navodi da je komandant KFOR-a uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu”, saopštio je Kfor.

Ove dezinformacija nisu bile usamljene ovih dana kada je sever Kosova u pitanju te je tako portal Kosovapress, objavljivao informacije sa izraelskih tviter grupa, od kojih je jedna “Teror alarm” da su “Wagner” terorističke jedinice  krenule na Kosovo.

Komandant KFORa Angelo Mikele Ristuća, reagovao je i na ove vest, saopštivši da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije “Vagner” na Kosovu i Metohiji.

Anđelo Ristuča je za rimski dnevnik Republika rekao da “do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području”, i dodao da su takvi navodi “često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija”, prenosi RTS.

Podsetimo,  Ristuća je od kada je na dužnosti više puta upozoravao medije na oprez u izveštavanju.

Izveštavanje u kriznim situacijama kao jedno od najzahtevnijih oblika medijskog rada mora da ima kao cilj precizno i tačno izveštavanje.

Uloga novinarstva je velika u smislu da ima moć da podstakne i produbi krize, pa je odgovornost novinara i urednika ključna i od izričite je važnosti da  bude na visoko profesionalnom nivou.

Comments

Pročitaj još