• Početna>
  • Vesti>

Vojnici Kfora donirali ŠOSO “Kosovski božur” sredstva za ekskurziju na Zlatiboru

Foto: Radio Mitrovica sever

U organizaciji Danskog vojnog kontingenta KFOR-a, 31. marta i 1. aprila, održan je tradicionalni Humanitarni vojni marš, u okolini Kforove baze u Novom Selu. Tom prilikom, prikupljeno je 11.500 evra i ovaj iznos danas je uručen Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici.

Zahvaljujući ovim sredstvima, učenici ove prosvetne ustanove će, sa svojim vaspitačima, u maju, provesti pet dana na Zlatiboru.

Direktorica ŠOSO „Kosovski božur“ Marta Popović zahvalila je danskim vojnicima koji su ovim povodom posetili školu.

„Ovo već prelazi u tradiciju jer svake godine oni ovo organizuju i priušte našoj deci odlazak na neku rekreativnu nastavu, a većina dece iz naše škole to ne bi bila u mogućnosti. Naša vrata će uvek biti otvorena za ove ljude “ rekla je Popović i dodala da je jako važno da i deca sa poteškoćama u razvoju imaju iste uslove za razvoj i odrastanje kao i ostala deca, jer se oni ni po čemu ne razlikuju i njihove potrebe su istovetne.

Potpukovnik Kim Sorentsen predvodi danski kontingent na Kosovu i kaže da je ponosan na svoje vojnike koji su organizovali ovaj humanitarni događaj  i zajedno sa vojnicima drugih kontingenata, prikupili značajnu sumu novca.

„Više od hiljadu vojnika Kfora, marširalo je 31. marta i 1. aprila okolinom Novog Sela. Ova akcija donosi dvostruko zadovoljstvo. Najpre, vojnici se druže i sarađuju sa vojnicima drugih nacija a ujedno,  pomažemo dečici koja se ovde školuju, da dobiju još jedno pozitivno iskustvo“ rekao je potpukovnik Sorentsen.

U znak dobrodošlice, učenici su za dobrotvore izveli prigodan program.

Humanitarni vojni marš je tradicionalna akcija koju su danski vojnici u stranim misijama pokrenuli još 70- ih godina prošlog veka. Prvi put, organizovana je na Kipru.  Otada, pa do danas, danski vojnici organizuju ovu akciju i pozivaju i ostale vojnike da im se pridruže i pomognu nekome kome je pomoć neophodna.

Comments

Pročitaj još