• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: Na severu sedam stanica pogranične policije i jedinica za brze intervencije

Foto: Klan Kosova

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Džaljalj Svećlja, govorio je danas pred poslanicima u Skupštini o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Tom prilikom rekao je da će vrlo brzo biti obavljena regrutacija novih policijskih službenika u opštinama na severu i da je “na tom delu Kosova uspostavljena kontrola od strane prištinskih bezbednosnih struktura”.

Tokom obraćanja u skupštini, Svećlja je kao uspeh kosovske vlade naveo zabranu održavanja srpskih izbora i referenduma. On je naveo i da su na severu Kosova izgrađene nove, ali i proširene postojeće policijske stanice.

Naglasio je da na Kosovu postoji ukupno sedam stanica pogranične policije, kao i da je formirana Jedinica za brze granične intervencije.

„Omogućili smo zamenu tablica iz doba Miloševića za “RKS” oznake. Taj proces još uvek traje. Garantujem vam da ćemo nastaviti da se borimo protiv kriminala i korupcije na teritoriji čitavog Kosova“, poručio je Svećlja.

Istakao je da su “usled pritiska Beograda i nelegalnih srpskih struktura ostavke podnela 464 pripadnika Kosovske policije na severu”.

„I pored toga, ni u jednom trenutku nije bilo institucionalnog vakuuma, nedostatka pripadnika policije ili pojave nesigurnosti u severnim opštinama“, dodao je Svećlja.

Vrlo brzo se očekuje da se novi proces regrutacije novih policajaca na severu Kosova završi i da kadeti iz svih zajednica, ali većinski iz srpske, krenu na akademiju, kazao je u govoru pred poslanicima u kosovskom parlamentu Dželjalj Svećlja.

Iskoristio je priliku da se sa govornice zahvali “kosovskim bezbednosnim agencijama koje se beskompromisno bore protiv kriminala”.

Svećlja je snimak svog obraćanja u skupštini objavio na društvenoj mreži Facebook.

Poslanici iz redova srpske zajednice nisu bili prisutni dok je kosovski ministar imao reč, iako su se danas nakratko pojavili u skupštinskoj sali.

Comments

Pročitaj još