• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu: Obaveza je naša da ne zaboravimo stradale

Foto: Radio Mitrovica sever

Parastosom i polaganjem venaca, danas je u Zvečanu i Žerovnici obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Na spomenik stradalima tokom NATO agresije u centru Zvečana, vence su položili predstavnici Privremenog organa opštine Zvečan, članovi porodica nastradalih i prijatelji.

Obraćajući se okupljenima, član Privremenog organa opštine Zvečan Momčilo Gvozdić podsetio je da je 13 Zvečanaca tokom sukoba 98. i 99. godine izgubilo život.

“To je veliki broj za našu malu opštinu. Za porodice koje su izgubile svoje najbliže, to je nenadoknadiv gubitak. Obaveza je naša da se nikad ne zaborave jer su stradali samo zato što su Srbi i što su branili svoju zemlju. Moćnici su učinili veliki zločin prema našoj maloj zemlji u kojoj živi ponosan narod koji ne kleči i ne moli i zato ne znam da li ćemo moći da im oprostimo, ali zaboraviti nikada nećemo” rekao je Gvozdić.

U nastavku dana, venac je položen i u Žerovnici, na spomen obeležje Božidaru Božoviću, dvadesetogodišnjaku koji je stradao 1999. godine tokom NATO agresije, dok je bio na redovnom služenju vojnog roka.

Polaganju venca, pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali su članovi porodice i đaci OŠ “Sveti Sava” u ovom malom mestu.

Odajući poštu stradalom Božidaru, Gvozdić je podsetio da su i on, kao i svi postradali tih godina, za svoju zemlju dali najvrednije što čovek ima – svoj život.

“Znam da je to nenadoknadiv gubitak za porodicu, ali treba da budete ponosni što ste imali takvog sina, što je bio spreman da se žrtvuje, da da svoj život za svoju domovinu. Ovaj objekat ovde nosi njegovo ime i treba da služi mladoj generaciji da znaju i da zapamte ko je bio Božidar Božović, gde se borio, za šta se borio i za šta je svoj život dao. Znam da će naši mladi to da vide, cene i poštuju” rekao je Gvozdić i dodao da je Privremeni organ opštine Zvečan uvek tu da pomogne porodici kakva god da je njihova potreba.

Nakon Zvečana, simbolično, u 12 i 44h, godišnjica NATO bombardovanja obeležena je i u Kosovskoj Mitrovici na Trgu braće Milić.

Comments

Pročitaj još