• Početna>
  • Vesti>

Izložba Nebojše Jocića: Kako mikrosvet pokreće čoveka čijem slikarstvu su zidovi mera?

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba slika i crteža  akademskog slikara Nebojše Jocića, otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Jocić predaje Zidno slikarstvo na Fakultetu umetnosti ali je publika sinoć bila u prilici da vidi njegove eksponate na platnu galerijskih formata.

Pored slikarstva, Jocića interesuje i nauka, naročito onaj teško vidljiv mikrosvet.

Nebojšina koleginica Nevena Popović kaže da je veliko zadovoljstvo imati izložbu na ovako visokom nivou,u godini kada sam fakultet obeležava jubilej – 50 godina postojanja. Istovremeno je podsetila da sam umetnik, ove godine puni 30 godina obrazovne delatnosti u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Naglasila je da se Jocić uglavnom bavi nekim drugim materijalima, obzirom da su grafiti i murali njegovi osnovni mediji, a da publika ima priliku da ga sada upozna i kroz materijale koji su prigodni za galerijsko eksponiranje.

„Radovi su rađeni kombinovanom tehnikom, na papiru i platnu različitim tehnikama i materijalima, a Nebojša je majstor u tome“ rekla je Popović.

Pored slika i crteža, posetioci su na zidnoj projekciji mogli da se upoznaju sa „muzom“ koja je pokrenula stvaralački proces. Naime, Jocić se pored umetnosti, bavi i naukom, pa je  izučavajući život malog ali moćnog parazita pod imenom konjska dlaka ili živa kosa, shvatio da nešto veoma malo, gotovo nevidljivo, može da uništi nešto daleko veće i samo naizgled jače.

„Veličina tog bića je milimetarska i ima veoma neobičan život. Živi na skakavcima ili zrikavcima i zapravo uništava njihov život. Ali on ima jednu živu igru koju je Nebojša primetio.To je tanano ipraktično nevidljivo biće. Snimio ga je na svoj način i mi vidimo tu tananu liniju na svim njegovim radovima“ kaže Popović i dodaje da iako je malo, to biće ima sposobnost da izludi domaćina koji u želji da agonija prestane, sebe ubija.  Velika moć, čak i nadmoć u nečemu nevidljivom, što oduševljava čoveka čijem slikarstvu su zidovi mera.

Pored slika i video prezentacije, prisutni su uživali u muzičkom delu programa, u okviru kog je pijanista i kompozitor Dimitrije Jocić izveo dve kompozicije „Rotor“ i „Izvor“, neobične teme sa motivima Vizantije, Mongolije i Nikole Tesle.

Izložba će biti otvorena do 13. marta.

Comments

Pročitaj još