• Početna>
  • Vesti>

Petković: Gervalina izjava da je ZSO mrtva pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da najnovija izjava Donike Gervale da je Zajednica srpskih opština mrtva pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima. Kako to je da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije. Ovakav pristup Prištine, pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav.

“Prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom”.

“Priština je sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i neka ih sama i otkloni, jer proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću”, navodi se u saopštenju.

“Donika Gervala Švarc nastoji da objasni da je Zajednica srpskih opština nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava”.

“Nije Zajednica srpskih opština devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc, ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama”, istakao je Petković.

ĆZajednica srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana, i što pre usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, pre ćemo moći da nastavimo produktivan dijalog – a dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni”, istaknuto je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još