• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Ima razloga za optimizam u dijalogu Beograda i Prištine

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je video neke pozitivne reakcije i u Beogradu i Prištini na aktuelni plan za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da se nada postizanju dogovora.

Eskobar je rekoa da vidi neke pozitivne pomake sa obe strane  iako smo još na početku.

“Stvarnost je da u sadašnjoj krizi za Evropu nije dobra ideja da održava zamrznuti sukob unutar svojih granica. Ono što mi radimo je da koristimo ovaj predlog kao platformu za pronalaženje rešenja koje bi funkcionisalo za obe zemlje. A to su rešenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam”, rekao je Eskobar za HRT.

Govoreći o reakcijama Prištine na predlog sporazuma sa Beogradom, Eskobar je rekao da i političari na tzv. Kosovu imaju određene zabrinutosti, ali je izrazio nadu da će dogovor biti postignut.

“Oni imaju svoje brige. Mislim da tu još imamo posla, ali verujem da ćemo doći do cilja. Kosovo ima punu podršku SAD, dobar je partner i tu ne vidim nikakve sumnje, mislim da ćemo doći do onoga što želimo”, rekao je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan posetio je Zagreb gde je razgovarao sa hrvatski premijerom Andrejom Plenkovićem o nastavku bilateralne saradnje, stabilnosti jugoistoka Evrope i stanju u regionu.

Eskobar je posetom Zagrebu završio regionalnu turneju, tokom koje je posetio Beograd i Prištinu, kao deo delegacije koju je predvodio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Comments

Pročitaj još