• Početna>
  • Vesti>

Admiral Manč: KFOR pažljivo prati situaciju na severu KiM

Foto: KFOR

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Odgovarajući na pitanje da oceni da li je trenutna bezbednosna situacija na KiM ugrožena, Manč je rekao da od oktobra pojačavaju prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje.

“Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbednost svih zajednica”, rekao je Manč u intervjuu za Tanjug.

On je apelovao na sve strane da deluju konstruktivno, kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja na KiM.

“Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog”, ističe Manč.

Na pitanje zašto Kfor dopušta da kosovska policija naoružana automatskim naoružanjem dolazi na sever KiM, iako to, kako politički predstavnici Srba i građana tvrde, nije u skladu sa sporazumom potpisanim 2013. o operacijama specijalnih snaga na severu KiM, Manč odgovara da ”Kfor nastavlja da podržava dijalog kako bi se umanjile tenzije i rešavale nesuglasice”.

“Pozivamo sve aktere da izbegavaju jednostrane poteze koji mogu dovesti do povećanja tenzija. Kfor je posvećen i usredsređen na svoj mandat UN, koji podrazumeva očuvanje bezbednosti i slobode kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu”, rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će Kfor reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže ”da je Kfor primio pismo od Srbije, i da se zahtev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procene”.

“Kfor ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN”, naglašava Manč.

Kada su u pitanju pregovori Srbije i NATO u vezi sa novim ciklusom partnerstva Manč kaže da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu vredno radi i posvećena je promociji i širenju partnerstva NATO sa Srbijom.

“Partnerstvo NATO i Srbije” 

“Želim da istaknem vođstvo brigadnog generala Zanitija u ovom pogledu, u njegovom svakodnevnom kontaktu sa civilnim i vojnim partnerima iz Srbije. Uopšteno gledano, rad naše Vojne kancelarije za vezu je bio presudan za unapređenje odnosa NATO i Srbije i dalji rast našeg partnerstva”, rekao je Manč.

Ističe da se dugotrajno partnerstvo NATO i Srbije mora posmatrati kroz rezultate koji su postignuti.

“Političke i vojne konsultacije se održavaju na različitim nivoima, uključujući Sedište NATO-a u Briselu, Savezničku komandu za operacije/Vrhovnu komandu savezničkih snaga u Evropi u Monsu, kao i našu Komandu združenih snaga u Napulju, te kroz direktnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije i naše misije Kfora”, naglasio je Manč.

Kako je rekao, praktična saradnja Srbije i NATO se odvija u oblastima koje najviše doprinose bezbednosnim interesima i potrebama Srbije, kao i tamo gde NATO kao organizacija pruža dodatnu vrednost.

“Na primer, radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara. Takođe pomažemo Srbiji na reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija. NATO obučava srpske vojnike za mirovne misije, i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije”, objašnjava Manč.

Dodaje da NATO ima dugu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbednost, uključujući u oblastima energetske i ekološke bezbednosti, borbe protiv terorizma i sajber odbrane, a da su Srbija i NATO takođe radili zajedno kako bi obučavali iračke vojne lekare.

“Stoga, pozdravljamo naše blisko partnerstvo sa Srbijom. Možemo imati jake odnose sa našim partnerima, kao što imamo sa Austrijom i Švajcarskom, a da oni ne postanu članice. U potpunosti poštujemo njihovu odluku da se ne učlane u NATO, isto kao što poštujemo odluke drugih da se učlane”, zaključuje Manč.

Comments

Pročitaj još