• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Idem u Brisel – sastanak sutra u 8, nisam optimista

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da putuje u Brisel, gde će u osam sati početi razgovori. Kaže da nije optimista i da ne misli da će doći do nekog dogovora, ali da ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima.

Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da se do kasno sinoć nije znalo kada će biti održani razgovori.

“Razgovori će početi ujutru u 8, to znači da iz Beograda krećemo u 4, ili 4.30, ili kasno večeras”, rekao je Vučić. 

Kaže da nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i da problem nije samo u tablicama.

Vučić je rekao i da nije optimista da će doći do nekog dogovora, već da ne želi neko da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima.

“Otići ću ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo i uradimo, već da im ne dam Lajbnicov dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje. Mi smo rekli da moraju da oforme ZSO u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a ne nemačkih nevladinih organizacija, jer se ovo ne pravi za nemačke NVO, već za srpski narod i da ukinu odluku o tablicama jer su zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da na to imaju pravo, ali da tajming nije dobar”, rekao je Vučić. 

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u petak da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo “evropsko rešenje” za “najozbiljniju situaciju od 2013. godine”.

Kako je najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora “ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije”.

Comments

Pročitaj još