Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog

Foto: Kancelarija za KiM

Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog .

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru, u okviru koje je i izvršen čin hirotonije, služio je patrijarh Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom.

U besedi nakon liturgije patrijarh Porfirije je istakao da kod izbora episkopa u crkvi Hristovoj, nema greške, da se episkopi biraju sa blagoslovom Duha Svetoga, ali da je dalji podvig izabranog neophodan. Govorio je o Crkvi kao svetoj zajednici okupljenoj oko episkopa – ne zato što je on bolji od drugih ili zato što je bezgrešan, već zato što je episkop ikona Hristova.

“Dragi vladiko, Vi ste pokazali da znate da se poistovećujete sa Hristom i sa bližnjima. Više od pola svog života ste proveli na Kosovu – raspetom, stradalnom, ali mestu Vaskrsenja i Vaskrsavanja i pobede, pre svega pobede Istine Hristove i ljubavi Njegove. Pokazali ste da možete do krajnjih mogućih granica svoju slobodu da podredite slobodi u Hristu, kroz poslušanje u našim životima realizovana. Imajući poslušanje prema Crkvi, poistovetili ste se sa svakim čovekom sa kojim ste imali susret, najpre sa našim narodom mnogostradalnim, vermin, pravoslavnim, ali i sa drugim ljudima, sa Albancima, imali ste mesta u svojoj duši i svom srcu da svima svedočite Hrista raspetog i vaskrslog. Mi episkopi, Vam želimo da ostanete na tom putu i da ga sada kao izabrani episkop Crkve još snažnije svedočite” rekao je patrijarh.

Nakon što je primio episkopski žezal, episkop Ilarion je uputio reči zahvalnosti najpre “jednome u trojici Bogu”, Crkvi a posebno roditeljima ocu Iliji i majci Danici, bratu Marku i svim precima. Zablagodario je Svetom Nikolaju, prijateljima, učiteljima i vaspitačima, mladosti i teatru. Zahvalio je svima i svemu što mu se na životnom putu našlo a što je za konačište imalo život u Hristu, i kroz suze je pomenuo dolazak na Kosovo, u bratstvo svetog manastira Svetog Stefana Dećanskog.

“Zahvaljujem putu koji me je odveo “onamo, namo, za brda ona”, pod zeleni gaj u najčudesnije mesto na svetu….. Hvala Svetom Kralju Stefanu Dečanskome domaćinu obitelji koja je za mene postal agora otkrovenja, gornja odaja mesto vaskrsenjua i vaznesenja, mesto silaska Svetog Duha. U domu spasovom Nemanjićskoj Carskoj lavri manastiru Visoki Dečani, našao sam Boga, ja nedostojni” rekao je episkop Ilarion.

Zahvalio je svim Kosovcima na mnogim lekcijama, koje je od ovog jednostavnog naroda naučio.

Liturgiju i beside patrijarha Porfirija i episkopa Ilariona možete pogledati na linku ispod.

Činu hirotonisanja je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ministri Vlade Srbije.

Comments

Pročitaj još