• Početna>
  • Vesti>

Petković: Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove

Foto: Kancelarija za KiM

Poslednje najave prištinskih funkcionera da tzv. kosovske bezbednosne snage mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, upozorio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je naveo da “Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod” i pozvao međunarodne misije da se “jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize”.

“Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu”, saopštio je Petković.

Prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen, podsetio je Petković, nedvosmisleno se kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije.

“Ta garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM.

“Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama”, upozorio je Petković.

Comments

Pročitaj još