• Početna>
  • Vesti>

Izložba Roberta Dimitrijevića: Let – čovekov večiti nedosanjani san

U okviru Mitrovdanskih svečanosti, u Gradskom muzeju Kosovske Mitrovice, sinoć je otvorena izložba skulptura, reljefa i slika  vajara Roberta Dimitrijevića pod nazivom “Let”.

Let u metalu, let na platnu, let kao valjda večiti čovekov nedosanjani san, motiv je ozložbe na kojoj ćete sresti mitske zmajeve, komarce, viline konjice ili prapotopske prve letače. Let je naša čežnja za slobodom, za odvajanjem od zemljine posesivne majčinske potrebe da nas drži uz sebe. Nemogućnost da odletimo je naše prokletstvo i blagoslov u isto vreme.

Robert je Fakultet umetnosti završio u Kosovskoj Mitrovici pa je time radost zbog postavljanja izložbe baš u ovom gradu za njega veća.

„Nije jedini, biće ih još, nadam se… Osetio sam neku vrstu rasterećenja kada sam konačno organizovao izložbu u gradu kojem sam završio fakultet. Želeo sam da moje radove razumeju svi – oni koji imaju sedam i oni sa 77 godina. Mnogo mi je vremena trebalo da konačno dođem do ovih rešenja. Sve vreme koje imam, ja ulažem u stvaralaštvo. Nije serija ’Igra prestola’ bila inspiracija za moje radove. To je trenutno aktuelno, a ja se aždajama i ostalim čudima bavim dvadesetak godina“, rekao je Dimitrijević.

O Dimitirijevićevom radu, govorio je profesor na Fakultetu Umetnosti u Kosovskoj Mitrovici mr Peko Nikčević,

„Robert je bio moj student na osnovnim i master studijama, ispratio sam njegov rad u tom periodu. On je već sada sjajan umetnik. Drago mi je da su ovakvi ljudi završili Fakultet umetnosti u Mitrovici, to je lična karta svih nas koji činimo kolektiv te obrazovne ustanove. Svaki profesor treba da bude srećan kada iza njega ostaju studenti koji su značajni umetnici, dobri stvaraoci… Ovo nije samo umetnički rad, ovo je pedagoški rad na koji moramo da budemo ponosni“,rekao je Nikčević.

Materijal za njegove radove prikupljan je u majstorskim radionicama, a često je to i otpadni materijal. Recikliranjem starih materijala, autor doprinosi očuvanju životne sredine i potvrđuje svest o značaju ekologije danas.

Comments

Pročitaj još