Radaković: Odluka policajaca potpuno legitimna

Pripadnici Kosovske policije – Regionalne direkcije Sever juče su odbili da sprovode odluku Prištine o uručivanju ukora, za šta su dobili podršku gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova kao i predstavnika Srba i direktora Kancelarije za KiM.

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković smatra da je odluka potpuno legitimna iz više razloga.

„Legitimno je da kosovska policija sarađuje sa gradonačelnicima jer to je poslovna saradnja koja mora da funkcioniše na relaciji gradonačelnik­-­­direktor policije za sever i uopšte komandiri stanica. Ova odluka je doneta zbog kršenja prava većinske zajednice čiji su pripadnici i sami policajci, a i zbog slučajeva gde bi se moglo dogoditi da se ukori uručuju svojoj najbližoj rodbini, braći ili sestrama za tablice koje su potpuno legalne i priznaju se u celom svetu, ne samo na teritoriji Kosova“, kaže Radaković u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica.

Smatra da je potpuno legitimno da četiri gradonačelnika na severu Kosova donesu odluku, koja je u interesu građana koji žive na ovoj teritoriji. Radaković smatra da se stvari ne mogu posmatrati  neku političku perspektivu već  kakva je situacija na terenu.

„Plašim se da nakon 21. novembra možemo imati eskalaciju problema u vidu barikada, sukoba…,jer tom odlukom koja je doneta što se tiče preregistracije, mnoge stvari nisu i dalje jasne i na mnoga pitanja i dalje nije odgovoreno. Ja na primer uvek uzimam primer saniteta, kako će neki bolesnik, koji je u teškom zdravstvenom stanju i transportuje se dalje, da stigne do medicinskih ustanova u centralnoj Srbiji. Dok vozač obavi sve procedure i plati kazne, takav pacijent ne može da čeka. To je samo primer, mi smo kao nevladin sektor ukazivali na više od trideset nerazjašnjenih i nerešenih stvari. Za sada je rešen problem vozačkih dozvola koje se prihvataju, ali ostalo je more problema. I državne institucije, koje ovde funkcionišu i ljudi koji poseduju kosovsku ličnu kartu, imaju registarske oznake gradova u Srbiji (KG,NS,RA…),Šta će biti s njima? Jer kada posedujete kosovsku ličnu kartu moraju da vas puste da pređete i onda ne možete da prebacite vozilo,na primer. Mnoge stvari su nejasne…“, dodaje Radaković.

Čitava situacija oko preregistracije postaje, prosto rečeno morbidna, nema realnosti, nema dijaloga da se problem reši i donosi se odluka samovoljno „preko kolena“, bez podrške međunarodne zajednice, evo i SAD je protiv. Ja sam uvek za dijalog bilo koje vrste, jer je zajednička odluka nešto što je uvek bolje od samoproglašene, kaže.

On je dao još jedan primer protivzakonitog ponašanja i rekao da granična policija nema pravo niti ovlašćenja da uručuje ukore, da naplaćuje kazne jer to nije u njihovom domenu nadležnosti već saobraćajne policije.

„Priština je znajući to angažovala pripadnike specijalnih jedinica, čak i antiterorističkih jedinica, koje je prebacila u graničnu policiju , da bi mogla lakše da ostvari cilj, a pritom nezakonito maltretira građane zadržavajući ih na prelazima i po nekoliko sati“ kaže Radaković.

S druge strane, s obzirom da je odmah rečeno da policajci  iz četiri policijske stanice na severu Kosova neće uručivati ukore, oni su poslali saobraćajne jedinice iz Prištine koje će obavljati kontrolu, ukoravati i kažnjavati na policijskim punktovima i na magistralnim putevima. A što je najvažnije nikome nije prijatno da ga zaustavi specijalac pod punim naoružanjem i opremom, za saobraćajni prekršaj ili običnu kontrolu vozila i dokumenata“, dodaje.

Radaković kaže da je osetio na svojoj koži da su ga zaustavljali i pod punom ratnom opremom kontrolisali kao najvećeg terorisu, gde mu nije dato nikakvo objašnjenje za to, iako je zatražio odgovor na čistom albanskom jeziku.

Velika manjkavost ove situacije u kojoj se nalazimo je da nema strateškog pristupa, smatra,  nema strateških ideja na terenu, nema dijaloga, građani su zbunjeni i on se plaši  da nema rešenja na vidiku.

„Svakog dana je sve veća i veća presija, steže se omča građanima na severu, i Srbima i Albancima, svima koji ovde žive, nikome nije prijatno, a nema normalnog pristupa, da neko sedne i razgovara sa građanima da vidimo šta je problem“, zaključuje Radaković.

Comments

Pročitaj još