“GODUM” po četvrti put u Kosovskoj Mitrovici

Foto: WOOD

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – reprezentativno udruženje u kulturi i ove godine dodelilo je godišnje nagrade „GODUM“ zaslužnim i istaknutim muzičarima.

Na svečanoj sceni Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u Beogradu sinoć je upriličena manifestacija „GODUM 2022“ na kojoj su najzaslužnijima u oblasti muzike u protekloj godini dodeljene nagrade, povelje i plakete, koje je uručio predsednik Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike i istaknuti džez muzičar Ivan Ilić.

Ovogodišnja manifestacija je okupila veliki broj muzičkih umetnika, kompozitora i ljubitelja muzike ali i novinara i publicista kao što su Vesna Kaćanski, Ivan Ivačković, Žikica Simić, Bane Lokner i Voja Pantić.

Nagrade su dodeljene po muzičkim žanrovima, a ovogodišnja nagrada za najbolju pop grupu pripala je Konstrakti, koju joj je uručila prošlogodišnja laureatkinja pop pevačica Ana Stanić.

Beogradskom bendu „Partibrejkersi“ pripala je nagrada ja najbolju rok grupu godine, dok je za najbolji džez bend proglašen međunarodni džez sastav „EYOT“ iz Niša.

Nagradu za životno delo ove godine je dobila je Bisera Veletanlić, pevačica koja je više za više od 60 godina na muzičkom nebu ostavila nezibrisiv trag u džez muzici. Uz klavirsku pratnju Vasila Hadžimanova i scenskog benda, a u čast svog preminulog prijatelja i kompozitora Kornelija Kovača, Bisera je priredila scenski performans i izvela pesmu „Zlatni dani“, koja je naišla na veliko iznenađenje i oduševljenje publike.

Etno džez orkestar „EJO“ u čijem je sastavu i Milica Dobrić iz Kosovske Mitrovice nagrađen je priznanjem za mlade nade „Miroslav Miša Aleksić“ , koje je ustanovljeno 2020. godine nakon njegove smrti. Ovaj sastav nagrađen je i priznanjem za najslušaniju džez numeru na listi „10 dana“.

Na prigodan način, putem video projektora, muzički umetnici su se oprostili od svojih prijatelja i velikih imena, koja su nas u prethodnoj godini zauvek napustila, kao što su Kornelije Kovač, Milorad Džmerković, Igor Starović i Dušan Ćućuz, muzičari koji su imali velikog udela u istoriji i stvaranju srpske muzike.

Oranizatori ove manifestacije su pored Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – reprezentativnog udruženja u kulturi, SOKOJ, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora, koja je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Comments

Pročitaj još