• Početna>
  • Vesti>

Rakić i gradonačelnici sa severa Kosova razgovarali sa novim komandantom KFOR-a o bezbednosnoj situaciji

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok razgovarali su danas sa novim komandantom KFOR-a general-majorom Angelom Mikeleom Ristućijem i komandantom baze Bondstil Kristoferom Samulskim o očuvanju stabilne bezbednosne situacije, nakon , kako se navodi, neuspelog pokušaja Prištine kada je reč o preregistraciji automobila sa srpskih na RKS tablice i isteka roka 31. oktobra.

Sastanak koji je održan danas u Zvečanu bio je ujedno i prilika da komandanta upoznaju sa svim problemima sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, sa posebnim osvrtom na, kako se navodi, nedavnu nelegalnu izgradnja baza kosovske policije na severu, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Kada su u pitanju tablice, rečeno je da je preregistracijom samo dva vozila na severu u ovom periodu jasno poslata poruka da se Srbi neće odreći tablica koje su do sada koristili, jer su one legalne i legitimne kao i da postoji opravdana zabrinutost zbog dalje reakcije Prištine povodom toga.

Zvaničnici Srpske liste su istakli da je bezbednosna situacija nestabilna i da treba učiniti sve da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju isključivo dijalogom, jer će jedino tako primena istih biti podržana.

”Ono što je za nas najvažnije u ovom trenutku, jeste da KFOR na ovom prostoru mora ostati jedini garant mira i stabilnosti i od Vas tražimo da preduzmete sve mere da sačuvate bezbedno okruženje i obezbedite slobodu kretanja. Ne smeju se dozvoliti provokacije i maltretiranja Srba, a vidimo da se tako nešto već dešava i da specijalna kosovska policija to radi u mnogim situacijama bez ikakvog povoda. Mi smo miroljubiv narod, ali takve i slične provokacije nećemo tolerisati” istakli su ministar Goran Rakić i gradonačelnici, Milan Radojević, Dragiša Milović, Zoran Todić i Srđan Vulović.

Comments

Pročitaj još