• Početna>
  • Vesti>

Preminuo Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji

Izvor: Radio Mitrovica sever

Časlav Milisavljević, novinar u penziji preminuo posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76.godini.

Časlav Milisavljević bio je spiker i novinar, samouki samostalni umetnik, ljubitelj slikarstva, duboreza, krasnopisa i očuvanja srpskog ćiriličnog pisma, kulture i umetnosti uopšte.

Njegov život i delo kroz bogat novinarski rad i posao vrsnog radijskog spikera i voditelja ostaće zauvek škola budućim generacijama prezentera i novinara.

Čitav svoj novinarski opus prezentovao je na radiju, koji je bio njegovo drugo ja, njegova druga kuća i porodica. Zalagao se za objektivno novinarstvo uvek težeći da istina dopre do njegovih vernih slušalaca.

Časlav je od osnivanja Radio Kosovske Mitrovice bio deo kolektiva i dugogodišnji urednik, prvo programa na srpskom jeziku, a potom koordinator i glavni i odgovorni urednik. Prvi sikerski glas na tadašnjoj frekvenciji Radio Kosovske Mitrovice 96,5 Mhz ostaće dugo upamćen kao čist,pravilan i radiofoničan po kome su ga prepoznavali i oni slušaoci koji ga nisu znali. Duboko pravičan , zahtevao je to od svih svojih kolega i saradnika težeći da na najbrže i najtačnije prenese informaciju do slušalaca.

Pored  svoje porodice, supruge i dece koja mu je uvek bila na prvom mestu, roditeljski se odnosio prema svojim mlađim kolegama i saradnicima.

Jedan je od osnivača likovne kolonije “Sokolica”, za čiju organizaciju se svesrdno zalagao i širio mnogobrojna poznanstva sa svim slikarima iz zemlje i regiona , a poslednji svoj doprinos kulturi dao je na mitrovačkom 28. Festivalu kulture kao organizator likovne kolonije u sklopu manifestacije takođe u svojstvu jednog od osnivača “Sabora kulturnog stvaralaštva”.

Osim toga pokazao je svoju humanost  radeći kao član odbora za izgradnju crkve u Srbovcu,za koju je predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević najavio da će uskoro biti osvećena.

Časlav Milisavljević bio je i odbornik Opštine Zvečan u ranijem sazivu.

Njegova poznanstva sa novinarskom elitom najboljih redakcija u zemlji imale su ogroman uticaj na novinare Radija Kosovske Mitrovice, čiji je bio urednik, jer su imali tu čast da uče od najboljih. Znao je da pohvali ali i da kritikuje s pravom nerad i neodgovornost. Štitio je interese novinara, smatrao je da je govor i pismo okosnica pravilnog novinarskog izraza otuda i krilatica po kojem ćemo ga pamtiti “Ne gazi ćirilicu” i “Budite čuvari radija”.

Radio Kosovska Mitrovica će organizovati komemorativni skup danas u 15 časova u Mitrovačkom dvoru. Sahrana će se obaviti na groblju u njegovom rodnom Srbovcu sutra u 13 časova. Porodica saučešće prima sutra od 10 časova u kapeli u Rudaru.

Comments

Pročitaj još