• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika “Omaž Mladenu Popoviću od prijatelja” : Čovek, koji je svoj život posvetio Kosovu i Metohiji

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba slika „Omaž Mladenu Popoviću od prijatelja“ otvorena je večeras u novim prostorijama Gradskog muzeja u Multimedijalnom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Gradski muzej je zajedno sa Pokrajinskim kulturnim centrom došao na ideju da organizuje izložbu, obzirom na to da je Mladen Popović rođen na Kosovu i Metohiji i slikar, koji je ceo svoj život posvetio Kosmetu, izjavila je direktorka Gradskog muzeja Biljana Milentijević.

„Mislim da na jedan adekvatan način trebamo da imamo promociju njegovih dela, što se večeras i pokazalo. Akvareli su zaista divni, i vidim da je publika zaista očarana njegovim akvarelima“ rekla je Milentijević.

Istaknuti slikar i urednik Pokrajinskog kulturnog centra Nikola Bradić svečano je otvorio izložbu i istakao da su izložene slike nastale na likovnoj koloniji „Gazivode“, koja je zaživela zahvaljujući upravo Mladenu Popoviću.

„Izložba je posvećena Mladenu Popoviću, slikaru ovog podneblja, sa kosovskometohijskih prostora, koji je živeo i stvarao u Kosovskoj Mitrovici, skoro čitav svoj radni vek. Slike su nastale na likovnoj koloniji akvarela „Gazivode“, koju smo pokrenuli 2005. godine. Pokrenuli smo je zahvaljujući Mladenu Popoviću, koji je svima nama bio uporište a onda smo mi kao Pokrajinski kulturni centar, kao institucija, napravili zahtev, koji smo prosledili Ministarstvu kulture, i onda dobili sredstva i podršku da koloniju stacioniramo na Gazivodama. Inače, ona će se u 18. sazivu održati ove godine, u oktobru mesecu“ naveo je Bradić.

Izložba predstavlja radove Popovićević prijatelja, saradnika i umetnika, između kojih su Branislav Bane Ilić, Ivan Galjak, Irina Černjavski Šantrić, Radoje Kompirović, Zdravko Mandić, Stevan Steva Josimović, Boris Armuš, Georgie Georgiev, koja je organizovana u čast ovog istaknutog slikara.  

„Izlože su slike Mladenovih prijatelja. Inače u fundusu likovne kolonije akvarela „Gazivode“ postoji preko 400 slika a ova izložba je bila i u Prokuplju, iz jedinstvenog razloga, a to je zato što je Mladen za vreme svog života izlagao dva puta, a onda kao sećanje i kao omaž, ovu su izložbu pripremili i ovde. Ideja je da se izložba održi i u Kruševcu“ rekao je Bradić.

Bradić ističe da je Mladen Popović ostavio izuzetno veliki utisak na samu umetnost i umetnike, koji su krenuli njegovim stopama.

„Ostavio je zaista veliki utisak, samim tim što je preferirao akvarel tehniku, koja nije baš primarna tehnika slikara i tehnika, kojom se retko ko bavio u to vreme. Mi na Kosovu i Metohiji možemo da se ponosimo time što smo imali izvanredne akvareliste. Jedan od najboljih jugoslovenskih akvarelista je bio i Vladimir Vlada Radović iz Peći, osnivač umetničke škole u Peći, čiji je bio i direktor, a iz te škole su izašli Branislav Bane Ilić, braća Armuš, i još slikara koji su akvarel uzeli kao primarnu tehniku. Svakako, taj uticaj se odrazio i na sredinu, tako da naravno postoji još slikara koji se bave akvarelom, kao što su Ivan Galjak, Dragoslav Božović a i ja sam, pod uticajem Mladena Popovića, postao akvarelista“ rekao je Bradić.

Na izložbi je priređen i muzički program, u kojem su učestvovali pesnici Srđan Živković i Miloje Dončić.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati u naredne tri nedelje, svakog radnog dana u periodu od 8:30 do 15:30 časova.

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još