• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru

Radio Mitrovica sever

Vladika reško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije osveštao je hram posvećen Usekovanju Svetog Jovana krstitelja u Velikom Rudaru uz sasluženje monaštva i sveštenstva eparhije u prisustvu velikog broja vernika.

“Nema radosnijeg dana nego da se Gospod udostojio da osvetimo hram njemu u slavu podignut i njegovim svetim, i da osveštamo žrtvenik na kome ćemo prinositi prečasne darove. Evo nas malo stado Hristovo, napaćeno, namučeno i od mnogih u svetu ugnjetavano, zaista Gospod nas je obdario velikim darom, a to sve žrtvom i ljubavlju dobrih ljudi, koji su nesebično prineli od sebe Bogu i svetima” rekao je vladika Teodosije.

“Svaki detalj na ovom hramu, jeste izraz ljubavi, onih koji su okrenuti Duhom Svetim počeli obnovu ovog hrama, a sve da bi se ovde sabirali, Bogu molitvu prinosili i sebe osvećivali” rekao je vladika.

Da ne budemo malodušni, da ne budemo strašljivi, već da se ugledamo na naše svete pretke koji su do krvi, do mučenja, do smrti bili odanu Bogu, svojoj veri i onome što su primili i nasledili i održali” rekao je u besedi vladika.

Ivanu Todosijeviću, predsedniku Privremenog organa Opštine Zvečan Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je visoko odlikovanje “Orden Svetog Kralja MIlutina” za delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanoj tokom izgradnje crkve Svetog apostola Luke u selu Grabovac i crkve Usekovanje glave Svetoga Jovana Preteče u selu Veliko Rudare, kao i tokom freskopisanja crkve Svetog velikomučenika Georgije. Odlikovanje je potpisao patrijarh Porfirije.

Vladika Teodosije dodelio je dve gramate Milanu Vitkoviću i Nebojši Nedeljkoviću “za postojanu ljubav prema svetoj crkvi pravoslavnoj i za revnost prema hramu božijem i njegovom blagoljepiju”.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da u “Rudaru ponovo zvone zvona, posle vekova tišine”. “I ja se nadam da će od sada pa zanavek tako biti i da će ovo biti mesto našeg saborovanja”.

Todosijević je rekao da ovaj čin mnogo znači za pravoslavni narod ovde na Kosovu i Metohiji “pogotovo danas u ovim teškim vremenima” kada se srpski narod suočava sa mnogobrojnim izazovima koji su svakodevni”.

“I kada je najteže bilo srpskom narodu, naša crkva pravoslavna je bila tu da nas sakupi, sabere, da nam da snage, da nas nauči kako da budemo strpljivi, jedinstveni i složni, jer upravo to strpljenje u vremenu koje je pred nama će nam biti najpotrebnije” rekao je Todosijević.

Nakon osvećenja hramova u Grabovcu i Velikom Rudaru,Todosijević je izrazio nadu da će se u skorije vreme osveštati i crkva u Srbovcu.

“To je još jedan pokazatelj da srpski narod čvrsto opredeljen da ostane i opstane na ovoj svetoj srpskoj zemlji, a ako budemo u svakoj srpskoj sredini sagradili po jedan hram to će biti temlje našeg opstanka i ostanka ovde na ovoj svetoj srpskoj zemlji” istakao je Todosijević.

Zahvalnice su dobili i zaslužni pojedinci.

Comments

Pročitaj još