• Početna>
  • Vesti>

Saobraćajna gužva u Kos: Mitrovici; Subotić: Savetujem vozačima da koriste ulicu kroz Bošnjašku mahalu

Radio Mitrovica sever

Opština Severna Mitrovica je nedavno na konferenciji za medije, kao primarno ulaganje navela rekonstrukciju gradskih saobraćajnica i ulaganje u putnu infrastrukturu. Već 25. jula krenulo se u realizaciju rekonstrukcije ulice Vlade Ćetković, a ranije je počela i rekonstrukcija Nemanjine ulice.

Prema planu izvođenja radova, uklonjen je kompletno sloj starog asfalta i ivičnjaka, sada se radi na vodovodnoj i kanalizacionoj inrastrukturi , pa je saobraćaj u ulici Vlade Ćetković, od “Kraša” do raskrsnice sa Sutjeskom ulicom zatvoren za saobraćaj. Od tada je izmenjen i režim saobraćaja pa se stvaraju ogromne gužve. Dodatni problem su i nepropisno parkirana vozila.

“Posle zatvaranja ulice Kralja Petra i izgradnje šetališne zone, pre više godina jedini pravac za kretanje vozila do bolnice i tog dela naselja je ulica Vlade Ćetković. Samim tim što je uska i loša postaje usko grlo , a sada je situacija naročito teška. Savetujem vozačima da koriste ulicu kroz Bošnjašku mahalu, pogotovu manje paralelne ulice iza solitera u Lole Ribara i ulicu Luja Braja, kako bi izbegli bar malo gužvu. Alternativa je i ulica kod Medicinske škole koja je takođe veoma loša, tako da vozačima preostaje strpljenje i velika pažnja za volanom”, kaže u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica, diplomirani inženjer saobraćaja Petar Subotić.

Ističe da ako se ulica Vlade Ćetković sada u toku rekonstrukcije ne uvede u postojeći kružni tok, kod glavnog Ibarskog mosta i ne proširi za još jednu traku, ništa to neće pomoći u regulaciji gradskog saobraćaja. Ona će, kako kaže i dalje ostati “usko grlo”.

Pre ovog realizovan je i projekat obeležavanje horizontalne signalizacije, gde je po mišljenju inženjera Subotića sve urađeno pogrešno, da li iz neznanja ili ne, nema objašnjenja. Isprekidana linija u Sutjerskoj ulici, pune linije u Nemanjinoj i kod Tehničke škole onemogućavaju uključenje u saobraćaj na toj deonici, a pešački prelazi zaobilaze prirodnu putanju kretanja pešaka( navodi primer na raskrsnici kod Tehničke škole).

“Obraćao sam se ljudima na terenu i Službi za urbanizam , ali su se pozivali na druge nadležne institucije za lokalne puteve i građevinsko zemljište, tako da mi je opet nejasno ko i kako obeležava gradske ulice”, dodaje Subotić.

“Ne koristim automobil u gradu, gde god mogu idem pešice, ovo nije normalno, gužva je svuda” rekao je jedan Mitrovčanin.

Većina i pešaka i vozača ima sličan komentar kada se govori o saobraćaju u Kosovskoj Mitrovici.

Mnogo automobila, nedovoljno parking mesta i sužene ulice zbog parkiranih automobila, samo su neki od razloga zbog čega je saobraćaj gust i otežan.

Podsećamo, u opštini Severna Mitrovica je u prisustvu lokalnih medija 21. jula održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen plan kapitalnih investicija i drugih ulaganja u gradsku infrastrukturu, kako za period od proteklih šest meseci tako i dalje.

Comments

Pročitaj još