• Početna>
  • Vesti>

Lakušić: “Đedov sabor” je prilika da na pravi način prezentujemo naše kulturne vrednosti

Foto: Radio Goraždevac

Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija prtekne po planu.

“Zajednički rad u cilju obogaćivanja sadržaja i predstavljanja srpske tradicije i kulture, tradicionalnih instrumenata, vokalnih solista, grupa pevača i ansambala, će ove godine doći do izražaja. Sam smisao da starosrpske izvore podvedemo pod jedan ovakav sabor koji nosi naziv “Đedov sabor” a posvećen je blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju Radoviću, je od velikog značaja za čuvanje sećanja na njega koji je mnogo učinio za narod ovog kraja ali i da očuvamo našu srpsku kulturnu baštinu i identitet na ovim prostorima.

Prilika je da na taj dan sećanja na mitropolita, svi mi onako kako nam dolikuje, prezentujemo na pravi način naše vrednosti, našu tradiciju i kulturu i da je očuvamo i prenesemo na mlađe generacije koje dolaze”, rekao je Lakušić.

Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj metohijski kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko stotinu dece.

Comments

Pročitaj još