• Početna>
  • Vesti>

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa “Samo da rata ne bude”; Kristini Arsenijević nagrada za najlepše stihove

Foto: Pixabay

Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba „Kosovski božur” iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.

Nagradu za najlepše stihove osvojila je Kristina Arsenijević, profesor Srpskog jezika i književnosti iz Stare Pazove, koja se predstavila pesmom “Dosta”.

Nagrada za najlepši tekst otišla je u ruke Željka Vukosavljevića za priču “Samo da rata ne bude”.

Milica Stojanović iz Vranja i Nikolina Višić iz Tivta proglašeni su za autore najlepših crteža.

Žiri u sastavu Ignjatije Šestakov, urednik portala “pravoslavie.ru Sretenskiy monastыr”; Tajana Poterjahin, pisac; Miroslav Aleksić, pisac, član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, Društva novosadskih književnika i pomoćnik upravnika u Biblioteka Matice srpske; Danijela Stevanović, ikonopisac i freskopisac i Ratko Stoiljković, kulturni poslenik izabrali su najlepše radove pristigle na konkursu.

Tema ovogodišnjeg konkursa su stihovi pesme “Samo da rata ne bude” kantautora Đorđa Balaševića.

Pristigli radovi pristigli na konkursu, kojih je više od stotinu, biće objavljeni u časopisu “Kosovski božur” iz Vitine, koji izlazi u septembru.

“I ove godine cilj nam je bio da se kroz crteže, pesme i priče o Kosovu i Metohiji upoznajemo, družimo i sarađujemo uz čuvanje svog identiteta, kulture i vrednosti” navode iz Književnog kluba “Kosovski božur”.

Glasanjem putem društvenih mreža publika je imala mogućnost da svojim glasom u vidu ankete izabere najlepši prozni rad pod nazivom „Majka“, koji je napisala Sara Ašonja iz Istočnog Sarajeva, učenica šestog razreda Osnovne škole Petar Petrović Njegoš, dok je Filip Perić iz Loznice napisao najlepšu pesmu pod nazivom „Kosovo“.

Uoči Vidovdana učesnicima konkursa i saradnicima, članovi kluba su dodelili diplome i blagodarnice, dok je sponzor za štampanje časopisa Udruženje Glas Metohije iz Beograda.

Comments

Pročitaj još