• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Priština suspendovala dijalog, EU da se izjasni da li je iscrpla svoje kapacitete

Foto: Tanjug

Odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, bivši diplomata Zoran Milivojević vidi kao suspendovanje dijaloga. Smatra da razgovori, ukoliko je Brisel iscrpeo sve svoje kapacitete kao posrednik u dijalogu, treba da se vrate u Ujedinjene nacije uz posredovanje kompletne međunarodne zajednice.

Nema sumnje da će odluke Prištine da se zabrane srpske lične karte i registarske tablice biti veliki udarac za svakodnevni život Srba na severu KiM.

Zoran Milivojević kaže za RTS da odluka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija znači suspendovanje dijaloga.

“Jasno je da nema više smisla o bilo čemu razgovarati. Kurti sprovodi svoju strategiju koju gura od kada je došao na vlast – sa jedne strane maksimalistički zahtevi o priznanju tzv. Kosova, sa druge strane nepoštovanje prethodnih sporazuma”, navodi Milivojević.

Osvrnuvši se na dogovor o energetici, Milivojević ukazuje na to da je taj sporazum specifičan po učešću i treće strane, Turske, koju Priština, kako ističe, nije mogla da izbegne.

Prema njegovim rečima, indikativno je da je odluka o suspenziji srpskih ličnih karata i tablica donesena dva dana posle sastanka sa Kvintom i u trenutku kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boravi u Prištini i Beogradu.

Milivojević smatra da je Lajčakova uloga time obesmišljena i da ostavlja jasan utisak da Kurti ima podršku za takve poteze.

“Šolc promovisao međusobno priznanje kao novu platformu”

Podsećajući na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, koji je tada rekao je da je međusobno priznanje na stolu, Milivojević ocenjuje da to postaje nova platforma u dijalogu koja je za Srbiju neprihvatljiva.

Milivojević očekuje da u slučaju da se Brisel oglasi da je njegov pregovarački kapacitet iscrpljen, ceo proces treba vratiti u Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti.

Takvom razgovoru treba da posreduje međunarodna zajednica u punom kapacitetu, imajući u vidu Rezoluciju 1244, dodaje bivši diplomata.

Kako dodaje, Kosovo i Metohija i dalje su protektorat UN, a očuvanje mira i dalje je u rukama Saveta bezbednosti UN.

Milivojević kao ohrabrujuću vidi vest da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova. “Argumenti Srbije se uzimaju u obzir, a neke zemlje se tu pronalaze, i spremne su da preispitaju svoj stav, a to je vladavina prava na globalnom planu”.

Comments

Pročitaj još