• Početna>
  • Vesti>

Istina može da bude srpska, albanska…ali posao novinara je da poštuje činjenice i profesionalne standarde

Osam mladih novinara redakcija na albanskom i srpskom jeziku sa Kosova posetili su danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Posetu je organizovala Misija OEBS-a u Prištini, a u UNS-u su boravile kolege iz KTV-a, ATV-a, Klan Kosova i Kanala 10, kao i novinari Kosseva, Radija Kontakt plus i Televizije Most.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ih je upoznao istorijatom i radom UNS-a, fondovima za pomoć članstvu, zastupanju članova pred sudom, edukacijama za novinare…. Posebno je istakao istraživanje UNS-a i koleginice Jelene Petković o ubijenim i otetim srpskim i albanskim novinarima na Kosovu i Metohiji.

“Ne smemo deliti profesiju po etničkim principima, bez obzira što smo ljudi od krvi i mesa. Koleginica Jelena Petković u svom istraživanju bavila se sudbinom 19 ubijenih i otetih novinara, od kojih je sedam Srba i sedam Albanaca. Tri novinara su radila za nemački nedeljnik Štern, a dva reportera su oslobođena,”, rekao je Brajović dodajući da je rešavanje ubistava novinara bitno za napredak svakog, pa i Kosovskog društva.

On je istako da je UNS deveti put postavio ploču ubijenim novinarima Slavku Peraniću i Đuru Slavuju, a samo u jednom slučaju je počinilac rušenja ovog obeležja otkriven. Takođe, naglasio je da Asocijacija novinara Kosova ni u jednom slučaju nije osudila vandalski čin rušenja ploče ubijenim novinarima.

“Solidarnost je potrebna i smatram da treba da bude neupitna. Novinari otkrivaju istinu, ali istina je filozofska kategorija. Može da bude srpska, albanska, hrvatska…Teško se dolazi do istine, ali ne i do činjenica. Naš posao je da poštujemo činjenice i profesionalne standard. Borba za istinu je i naš dug prema kolegama koje su stradale radeći ovaj posao”, rekao je Brajović.

Kolege sa Kosova interesovalo je da li je bilo novinara koji su narušili ugled profesije i da li je u poslednjih deset godina neko isključen iz UNS-a.

Brajović je odgovorio je da osam novinara isključeno iz UNS-a posle 2000. godine, deo kolega koji se nije slagao sa politikom ovog udruženja napravio je sopstveno udruženje 90-ih godina, ali između ova dva udruženja trenutno nema bolnih i teških podela.

„Najveći problem trenutno su vlasnički odnosi i uticaj vlasničke strukture na uređivanje medija. Imamo provladine tabloide koji krše Kodeks i može se reći da su često “batina vlasti”, a sa druge strane oni koji vole da kažu da su nezavisni su takođe pod uticajem vlasničkih odnosa”, rekao je Brajović.

Comments

Pročitaj još