• Početna>
  • Vesti>

Festival umetnosti gluvih i nagluvih “Naša kultura”: Kreativnost, marljivost i kultura na jednom mestu

Foto: Radio Mitrovica sever

Drugi po redu Festival umetnosti „Naša kultura“ održan je u Mitrovačkom dvoru.

Cilj festivala je prikazati raznovrsna umeća u oblasti slikarstva, fotografije i ručnih radova i afirmisati kulturu i stvaralaštvo gluvih i nagluvih osoba.

Festival je održan u Mitrovačkom dvoru i okupio je 12 udruženja iz Beograda, Kraljeva, Požarevca, Niša, Kragujevca, Pirota, Kruševca, Leskovca, Trstenika, Smedereva, Blaca i Kosovske Mitrovice.

Tročlani žiri u sastavu Filip Karamarković istoričar umetnosti, Vesna Ordić i Slavica Jargić ispred organizacije Sabor, proglasili su pobednike festivala.

U pojedinačnoj konkurenciji likovnih radova prvo mesto osvojio je Marko Ilić iz Smedereva, drugo Slavenka Janković iz Beograda a treće Emilija Radovanović iz Niša.

Klub žena „Gradska organizacija gluvih Beograda“ nagrađena je prvim mestom  za najlepšu fotografiju a drugo mesto pripalo je Ivani Maslać iz Kragujevca.

U pojedinačnoj kategoriji ručnih radova prvo mesto osvojila je Stojanka Anđelković iz Trstenika, drugo Jasmina Pantelić iz Požarevca a treće mesto pripalo je Stojanki Ristić iz Niša.

Na festivalu je održano i ekipno takmičenje, a u kategoriji likovnih radova prvo mesto pripalo je ekipi iz Smedereva, drugo ekipi iz Leskovca, dok je za treće mesto nagrađena ekipa iz Kosovske Mitrovice.

Na ekipnom takmičenju za najlepšu fotografiju prvo mesto osvojio je grad Beograd a drugo Kragujevac.

Za najbolju ekipu u kategoriji ručnih radova nagrađena je ekipa iz Niša, drugo mesto osvojila je ekipa iz Kosovske Mitrovice a treće ekipa iz Kruševca.

Pobednici su nagrađeni peharima, priznanjima i zahvalnicama, koje su uručene i institucijama i zaslužnim pojedincima.

Zoran Vučetić predsednik Saveza gluvih i nagluvih Kosovska Mitrovica, koji je ovogodišnji domaćin festivala, zahvalio se učesnicima i izrazio oduševljenje zbog velikog broja posetilaca.

„Zaista sam oduševljen što ste došli u ovolikom broju. Bio sam zabrinut koliko će vas doći, ali zaista hvala vam što vas je ovoliko. Vidim da smo svi nasmejani i veseli, i nadam se da ćemo takvi biti i u budućnosti. Nije važno ko će da bude prvi, važno je da smo svi pozitivni“ istakao je Vučetić.

Potredsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije Radomir Kedža zvanično je otvorio festival i rekao da je značaj održavanja ovakvih festivala izuzetno velik, jer učesnici imaju priliku da pokažu svoju kulturu, radove i kreativnost.

„Imam veliku želju da pogledam vaše radove i voleo bih da i dalje budemo kreativni, vredni, da radimo i tu našu kreativnost razvijamo još više. Sledeći festival održaćemo u Novom Sadu, jer je on ovogodišnja prestonica kulture, gde ćemo imati pantomime i recitacije, što je deo naše umetnosti. Mi svake godine u drugom gradu izlažemo naše radove i pokazujemo našu kulturu. Želeo bih da zajedno Izvršnim odborom nađemo ideju, kako bi mogli dalje da razvijamo umetnost naših članova, jer oni znaju da rade mnogo toga“ rekao je Kedža.

Festival je prošle godine održan u Kragujevcu a okupio je 11 udruženja iz svih gradova Srbije.

Održavanje festivala podržalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Comments

Pročitaj još